Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Ειρήνη -πόλεμος (θεωρία) Γλώσσα Γ Γυμνασίου

Ειρήνη  -  πόλεμος






Νεοελληνική Γλώσσα Γ Γυμνασίου Ενότητα 5 

Πόλεμος –Ειρήνη 

Φύλλο εργασίας





 Ορισμοί:
 Ειρήνη: είναι η κατάσταση φιλίας, αμοιβαίας κατανόησης, αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπων ή λαών, με σκοπό την πορεία προς την πρόοδο και την ευημερία, βασισμένη στο διάλογο και στις αξίες του ανθρωπισμού.
 Πόλεμος: είναι η βίαιη και παράλογη επίλυση των διαφορών, που δημιουργούνται μεταξύ των ανθρώπων και των κρατών, με τη δύναμη των όπλων. Αυτός ο τρόπος επίλυσης των διαφορών οδηγεί αναπόφευκτα στη φρίκη, στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην αναστολή της προόδου σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

  Αιτίες πρόκλησης πολέμου

-Τα οικονομικά συμφέροντα και ο ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών για το ποιος θα υπερισχύσει. Εκμετάλλευση πλούτου και πλουτοπαραγωγικών πηγών για αύξηση της κυριαρχίας.
-Ο εθνικισμός, ο θρησκευτικός φανατισμός και ο ρατσισμός γεννούν μίσος και εχθρότητα.

-Οι επεκτατικές βλέψεις ηγετών για την ικανοποίηση πολιτικών φιλοδοξιών.

-Οι πολεμικές βιομηχανίες  επιδιώκουν την όξυνση των αντιθέσεων. Το εμπόριο όπλων είναι επικερδές.
-Η κρίση ηθικών αξιών, ο ατομικισμός.
-Χώρες με οικονομική ισχύ επιλέγουν τον πόλεμο για να επιδείξουν την ισχύ τους στις αδύναμες χώρες και να επιβάλουν την πολιτική τους.

-Ο πόλεμος επιλέγεται από ηγέτες όταν θέλουν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τα μεγάλα προβλήματα που την απασχολούν. Η εφεύρεση ενός εχθρού μεταθέτει το κέντρο βάρους από την εσωτερική πολιτική κατάσταση σε εξωτερικά ζητήματα.

 Συνέπειες του πολέμου

-Απώλεια ανθρώπινων ζωών, αναπηρίες, σοβαρά προβλήματα υγείας ακόμη και στις επόμενες γενιές.

-Η οικονομία πλήττεται ανεπανόρθωτα. Γεωργία, εμπόριο, βιομηχανία  υπολειτουργούν. Ελλείψεις  ακόμα και στα βασικά αγαθά.

-Καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος από τη χρήση χημικών ή πυρηνικών όπλων με συνέπειες που διαρκούν χρόνια.

-Αναλφαβητισμός, καταστροφή μνημείων και έργων του πολιτισμού.

-Μεγάλοι πληθυσμοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους γιατί κινδυνεύουν και να ζήσουν ως πρόσφυγες σε ξένη χώρα με αβέβαιο μέλλον.

-Ο άνθρωπος εξαγριώνεται. Γίνεται αδίστακτος και το μίσος φωλιάζει στην ψυχή του. Χάνει ηθική ,αξιοπρέπεια, ανθρωπιά.
- Η καλλιτεχνική και πνευματική δημιουργία αναστέλλεται ενώ η τεχνολογία και η επιστήμη τίθενται στην υπηρεσία της πολεμικής βιομηχανίας.

Η αξία της ειρήνης

-Η ειρήνη ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη γαλήνη και την ψυχική ηρεμία του.

- Θέτει τις προϋποθέσεις για μόρφωση και πνευματική ανάπτυξη. Σε περίοδο ειρήνης καλλιεργούνται και αναπτύσσονται οι τέχνες , οι επιστήμες , τα γράμματα.

- Συμβάλλει στη οικονομική πρόοδο, αφού διευκολύνει τις συναλλαγές, το εμπόριο, την παραγωγική δραστηριότητα.

- Καλλιεργούνται κοινωνικές αρετές, όπως η αλληλεγγύη και ο αλληλοσεβασμός.

- Ξεπερνιούνται οι εθνικές διαφορές κα οι ρατσιστικές προκαταλήψεις, με συνέπεια την αρμονική συνύπαρξη των λαών, ενώ τα προβλήματα επιλύονται με διεθνή συνεργασία και διάλογο.


Τρόποι διασφάλισης της ειρήνης και τις αποτροπής του πολέμου

-Η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών και η άσκηση πίεσης προς τις κυβερνήσεις για την παύση των συρράξεων, τον περιορισμό των εξοπλισμών .

-Η παιδεία πρέπει να στοχεύει στη δημιουργία ώριμων και σκεπτόμενων ανθρώπων, που θα κατευθύνονται από υψηλές αξίες και ιδανικά.

-  Τα ΜΜΕ μπορούν να καταδείξουν τα αρνητικά του πολέμου και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για τον αγώνα υπέρ της ειρήνης.

- Οι πνευματικοί ηγέτες έχουν χρέος να υπερασπίζονται τα ιδανικά της ειρήνης.

- Η προώθηση του διαλόγου ως μοναδικού μέσου επίλυσης διαφορών μεταξύ κρατών.

-Ο Ο.Η.Ε. και οι άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις μπορούν να συμβάλλουν στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 


 Διάβασε τη θεωρία και ψήφισε:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου