Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Νεοελληνική Γλώσσα Α Γυμνασίου Ενότητα 4 Φύλλο εργασίας


Φύλλο εργασίας δομημένης μορφής
Νεοελληνική Γλώσσα Α Γυμνασίου Ενότητα 4η
Φροντίζω για τη διατροφή και την υγεία μου


Θεωρία της ενότητας:Ονοματική-ρηματική φράση, ουσιαστικά ,επίθετα  στο:

https://filologosab.blogspot.com/2019/12/blog-post_4.html

 Α  Υπομνήσεις:
1)      Διατροφή:  Η ετυμολογία της λέξης παραπέμπει σε τροφή μέσω ενός συστήματος ή κάποιας οδού (δια+τροφή). Τι είναι η τροφή; Κάθε οργανική ή ανόργανη ουσία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από έναν οργανισμό προκειμένου για τη θρέψη του,
2)   Η Μεσογειακή διατροφή είναι μια σύγχρονη διατροφική συνήθεια αρχικά εμπνευσμένη από τις διατροφικές συνήθειες από  τις μεσογειακές χώρες. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της δίαιτας περιλαμβάνουν αναλογικά υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, όσπριων ,  ανεπεξέργαστων δημητριακών, φρούτων και λαχανικών, μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριού, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (κυρίως τυρί και γιαούρτι), μέτρια κατανάλωση κρασιού και χαμηλή κατανάλωση κρέατος.


3) Η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής περιλαμβάνει 3 επίπεδα ανάλογα με τη συχνότητα κατανάλωσης των συγκεκριμένων τροφίμων. Στη βάση της βρίσκονται τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά και σε σημαντικές ποσότητες, ενώ στην κορυφή είναι όσα πρέπει να καταναλώνονται σπάνια και σε μικρές ποσότητες.
 Παρατήρησε την εικόνα που υπάρχει παραπάνω και πες μας ποια τρόφιμα πρέπει να τρώμε περισσότερο; Στη δική σου διατροφή συμβαίνει αυτό;

Καταναλώνεις σε μικρές ποσότητες όσα τρόφιμα είναι στην κορυφή της πυραμίδας;

Β  Δράσεις:
4) Για να έχουμε καλή υγεία πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας και να γυμναζόμαστε.
Δεν ακολουθούν όμως όλοι τον ίδιο κανόνα. Αφού παρατηρήσεις τις παρακάτω εικόνες να μας τις περιγράψεις στην τάξη και να μας πεις σε ποια από τις δύο κατηγορίες ανήκεις.


5) Αφού παρακολουθήσεις το απόσπασμα από την ταινία «πολίτικη κουζίνα» να μας πεις πως συνδέει την αστρονομία με τα μπαχαρικά ο παππούς.


6)Αφού παρακολουθήσεις το απόσπασμα να εξηγήσεις  τη διαφορετική αντίληψη που έχει για το φαγητό ο πατέρας και ο Ρεμί
/   οι άνθρωποι ανακαλύπτουν δημιουργούν  / το φαί είναι καύσιμο


Γ Αξιολόγηση:
7)Διάβασε προσεκτικά το κείμενο
 Κείμενο
                Όλο και συχνότερα βλέπουμε παιδιά, εφήβους και νέους ανθρώπους με περιορισμένα και «ανθυγιεινά» γευστικά ενδιαφέροντα: κάτι πολύ γλυκό, κάτι πολύ αλμυρό, κάτι τυρένιο, κάτι πληθωρικό. Πίτσα, χάμπουργκερ (απαραιτήτως με τυρί και γλυκές σάλτσες), ζυμαρικά που κρύβονται κάτω από τόνους σάλτσας και τυριών. Ακόμα και το παραδοσιακό τυλιχτό «σουβλάκι» περιλαμβάνει πλέον πατάτες, περίεργες σως και λιωμένα τυριά αμφίβολης ποιότητας. Στο σπίτι, πάλι, ελάχιστα φαγητά γίνονται δεκτά με ευχαρίστηση. Όχι ψάρι, όχι πολύπλοκα μαγειρευτά, όχι λαχανικά, σπανίως όσπρια. Η παραδοσιακή μαγειρική έχει απομακρυνθεί από τα γούστα του σημερινού παιδιού και του νέου, που θρέφεται πλέον με τον αμερικανικό, γρήγορο τρόπο. Το γεγονός ότι συχνά η οικογένεια δεν τρώει συγκεντρωμένη την ίδια ώρα, επιτείνει το πρόβλημα: το παιδί τρώει ό,τι βρει πιο «εύκολο».
     Ας μην θεωρούμε παράξενο, λοιπόν, που συναντάμε όλο και περισσότερα υπέρβαρα παιδιά και που σχεδόν όλα βρίσκουν την υπέρτατη ευχαρίστηση στο «fast food». Έτσι, διαμορφώνονται άνθρωποι με περιορισμένες γευστικές προτιμήσεις, που ενώ ζουν σε μια χώρα που διαθέτει πολλά και εξαιρετικά φρέσκα τρόφιμα, εκτιμούν περισσότερο τα φαγητά που γίνονται από κακή πρώτη ύλη και χωρίς ισορροπία στα καρυκεύματα και στη γεύση: περιττές θερμίδες και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία, είναι το αποτέλεσμα.

       Θα πει κανείς, τι μπορείς να κάνεις, όταν γύρω σου το junk food προσφέρεται αφειδώς και, μάλιστα, κυρίως σε χώρους που απευθύνονται σε παιδιά και νέους. Όταν, ήδη από τις βρεφικές τροφές, το παιδί μαθαίνει ν’ αποζητάει τη ζάχαρη παντού…
         «Το φαγητό πέρα από ζωτική ανάγκη είναι στοιχείο πολιτισμού και κοινωνική πράξη», καταλήγει ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης. Από εδώ ξεκινάει και η ανάγκη να δώσουμε τη σημασία που οφείλουμε στην αντίστοιχη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Πώς καταφέρνεις, στην εποχή μας, να διαμορφώσεις έναν άνθρωπο με «σωστά» διατροφικά γούστα; Με το να τονίσεις τι είναι καλό για την υγεία του, αλλά και με το να το εντάξεις στην έννοια της απόλαυσης των γεύσεων…
Από την ιστοσελίδα www.athinorama.gr (διασκευή)

8) Πως εξηγεί ο συγγραφέας στο κείμενο πως τα τελευταία χρόνια συναντάμε όλο και περισσότερα παιδιά που είναι υπέρβαρα;
Τι εννοεί με το: «θρέφεται πλέον με τον αμερικανικό, γρήγορο τρόπο.»
9)  Στο κείμενο υποστηρίζεται πως σήμερα «διαμορφώνονται άνθρωποι με περιορισμένες γευστικές προτιμήσεις». Γιατί γίνεται αυτό;
10)  «     Ας μην θεωρούμε παράξενο, λοιπόν, που συναντάμε όλο και περισσότερα υπέρβαρα παιδιά και που σχεδόν όλα βρίσκουν την υπέρτατη ευχαρίστηση στο «fast food». Έτσι, διαμορφώνονται άνθρωποι με περιορισμένες γευστικές προτιμήσεις, που ενώ ζουν σε μια χώρα που διαθέτει πολλά και εξαιρετικά φρέσκα τρόφιμα, εκτιμούν περισσότερο τα φαγητά που γίνονται από κακή πρώτη ύλη και χωρίς ισορροπία στα καρυκεύματα και στη γεύση: περιττές θερμίδες και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία, είναι το αποτέλεσμα.»
 Να βρεις τα επίθετα που λειτουργούν ως επιθετικοί προσδιορισμοί, δηλώνοντας τα ουσιαστικά που προσδιορίζουν.
11)  Να κλίνεις τις φράσεις:
  γευστικά ενδιαφέροντα, κοινωνική πράξη, γευστικές προτιμήσεις, υπέρτατη ευχαρίστηση
12) Να εντοπίσετε την ονοματική και τη ρηματική φράση των παρακάτω προτάσεων.
·         Ελάχιστα φαγητά γίνονται δεκτά με ευχαρίστηση.
·         Η παραδοσιακή μαγειρική έχει απομακρυνθεί από τα γούστα του σημερινού παιδιού.
·         Το αποτέλεσμα είναι περιττές θερμίδες και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία.
13) Να βρείτε τα συνθετικά των παρακάτω λέξεων.
 ισορροπία , μακροχρόνιες, ανθυγιεινά , πολύπλοκα, υπέρβαρα, περιορισμένες
14) Στην πρώτη παράγραφο  του κειμένου να υπογραμμίσεις τα ουσιαστικά και στη συνέχεια να τα χωρίσεις σε τρικατάληκτα και δικατάληκτα και τα δικατάληκτα σε ισοσύλλαβα και ανισοσύλλαβα. 
15) Συμπληρώστε την παρακάτω ακροστιχίδα
 Δ______________ =Υπάρχει και η μεσογειακή.
 Ι_______________=η επιστήμη που φροντίζει την υγεία.
Α_______________=Είναι το ανάλατο φαγητό.
 Τ_______________=Φτιάχνεται από γάλα.
Ρ_______________=το χρησιμοποιώ στα γεμιστά
 Ο_______________=φτιάχνεται από αυγά
 Φ_______________=Φτιάχνουμε χυμούς με αυτά.
Η_______________=δείχνει πόσο μεγάλοι είμαστε
16)  Γράψε σε μια παράγραφο όσα επιχειρήματα θα χρησιμοποιούσες για να πείσεις κάποιον για την αξία της υγιεινής διατροφής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου