Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Νεοελληνική Γλώσσα Β Γυμνασίου Ενότητα 3 Φύλλο Εργασίας


Φύλλο Εργασίας Δομημένης Μορφής
στη Νεοελληνική Γλώσσα της Β Γυμνασίου
  Ενότητα 3η :Φίλοι για πάντα

Α   Υπομνήσεις:


1) α)  Διάβασε για τα ρήματα : τις φωνές και τις συζυγίες στο:  https://filologosab.blogspot.com/2020/11/2.html  και την κλίση των ρημάτων στο:

2) Διάβασε για την φιλία στο: https://filologosab.blogspot.com/2019/01/blog-post_17.html

3)  Φιλία ονομάζεται η σχέση μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων του ίδιου ή και διαφορετικού φύλου, με κύριο χαρακτηριστικό την αμοιβαία  αγάπηαφοσίωση και κατανόηση, χωρίς κατ' ανάγκη να υπάρχει συμφέρον, κίνητρο ή ανώτερος στόχος . Η φιλία δεν καθορίζεται από την φυλή, το χρώμα και την εθνικότητα.


  4)   Ιστορικά παραδείγματα φιλίας : α) Πάτροκλος- Αχιλλέας  β) Αλέξανδρος- Ηφαιστίωνας γ)Δάμων- Φιντίας
Βρες κάποιες πληροφορίες για αυτές




Β ΔΡΑΣΕΙΣ: 

  5)    Χόρχε Λουίς Μπόρχες, «Ποίημα στους φίλους»



Δεν μπορώ να σου δώσω λύσεις
για όλα τα προβλήματα της ζωής σου,
ούτε έχω απαντήσεις
για τις αμφιβολίες και τους φόβους σου ˙
όμως μπορώ να σ’ ακούσω
και να τα μοιραστώ μαζί σου.

Δεν μπορώ ν’ αλλάξω
το παρελθόν ή το μέλλον σου.
Όμως όταν με χρειάζεσαι
θα είμαι εκεί μαζί σου.
Δεν μπορώ να σου πω ποιος είσαι
ούτε ποιος πρέπει να γίνεις.
Μόνο μπορώ
να σ' αγαπώ όπως είσαι και να είμαι φίλος σου .


Ποια στοιχεία για τη φιλία δίνει το παραπάνω ποίημα;




6)Διάβασε το παρακάτω κείμενο:    Η  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΦΙΛΙΑ


               Τι είναι όμως η πραγματική φιλία; Είναι ο στενός και θερμός δεσμός δύο ή περισσοτέρων προσώπων, που στηρίζεται στην αμοιβαία ανιδιοτελή αγάπη και εκτίμηση· είναι ο πολύτιμος και σταθερός δεσμός που ενώνει ενάρετους ανθρώπους,  στην καταγωγή ξένους ή συγγενείς. Οι εκλεκτότεροι πνευματικοί άνθρωποι όλου του κόσμου έχουν αναγνωρίσει και έχουν εξυμνήσει την πραγματική φιλία και πολλοί, από τα αρχαιότατα χρόνια ως σήμερα, έχουν γράψει γι’ αυτήν ότι είναι ένα από τα πιο απαραίτητα και τα πιο βασικά στηρίγματα του ανθρώπου για την επίλυση των προβλημάτων του, για την προκοπή του και για την ευτυχία του.
        «Συν τε δύ’ ερχομένω», λέει ο Όμηρος· «όταν πηγαίνουν δύο μαζί» μπορούν οι άνθρωποι να τα βγάλουν πέρα καλύτερα και πιο άνετα. Γιατί ο πραγματικός φίλος θα σε βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ζητημάτων σου ή των κινδύνων που διατρέχεις και στην επιτυχία των σκοπών σου θα ακούσει τα μυστικά σου· στη δυστυχία σου θα λυπηθεί μαζί σου και με πίστη θα σου συμπαρασταθεί, στην ευτυχία σου δε θα σε φθονήσει, αλλά θα χαρεί κι εκείνος ειλικρινά, θα επαινέσει την καλή σου απόδοση και θα σου ευχηθεί το καλύτερο· δεν θα θελήσει ποτέ να σε εκμεταλλευτεί· όταν βρίσκεσαι σε ανάγκη, θα σε βοηθήσει· θα κάνει θυσίες για σένα,  θα σε σκέφτεται και όταν βρίσκεται μακριά σου· θα σου πει την αλήθεια και, όταν πρέπει, θα σε κρίνει με αυστηρότητα, θα είναι ειλικρινής μαζί σου και δεν θα σε κολακεύει· θα χαίρεται από την παρουσία σου και θα είναι ο συμπαραστάτης σου· θα σε ενθαρρύνει και θα σε στηρίζει για την κατάκτηση της αρετής και θα σε αποτρέπει από το κακό· θα κάνει υποχωρήσεις και δεν θα κάνει ο,τιδήποτε το πονηρό, που θα μπορούσε να προκαλέσει μείωση, πόνο ή λύπη σε σένα. Τα ίδια φυσικά θα προσφέρεις και συ σ’ αυτόν, για να έχει στερεά θεμέλια η φιλία σας.
               Η πραγματική φιλία ανυψώνει τους ανθρώπους ηθικά και πνευματικά, γιατί σ’ αυτήν ο δόλος δεν έχει θέση και η προσφορά είναι αυθόρμητη, εκούσια και ανιδιοτελής και η αμοιβαία συμπαράσταση στους πνευματικούς στόχους αποτελεσματική. Η αληθινή φιλία έχει διάρκεια και δεν τραυματίζεται (παρά σπανιότατα) από τις συκοφαντίες. Μόνο όμως εκείνοι που είναι πραγματικά καλλιεργημένοι και ενάρετοι αξιώνονται να την προσφέρουν και να την απολαύσουν.
                                                          Περιοδικό «Φιλόλογος», τεύχος 20 (απόσπασμα – διασκευή)).

7) Να αναπτύξετε το νόημα της τρίτης παραγράφου:  Η πραγματική φιλία ανυψώνει τους ανθρώπους ηθικά και πνευματικά,……… και να την απολαύσουν.  (  σε 80 – 100 λέξεις )

8).Να βρείτε τον τρόπο ανάπτυξης της πρώτης και δεύτερης παραγράφου και να αποδώσετε το περιεχόμενό τους με ένα σύντομο πλαγιότιτλο.

9). Να γράψετε ένα συνώνυμο για κάθε μία από τις παρακάτω λέξεις : στηρίγματα, προκοπή,  αποτρέπει, συμπαραστάτης, δόλος 
10)Να βρεις το α συνθετικό των λέξεων: καλλιεργημένοι, υποχωρήσεις, ευτυχία, επίλυση

11) «Οι εκλεκτότεροι πνευματικοί άνθρωποι όλου του κόσμου έχουν εξυμνήσει την πραγματική φιλία.»Σε ποια συζυγία, φωνή ,χρόνο, χρονική βαθμίδα και ποιον ενέργειας είναι το ρήμα της πρότασης; Να το μετατρέψετε ώστε η χρονική βαθμίδα να είναι το παρελθόν και ο τρόπος συνοπτικός. 


                         
12). Να χαρακτηρίσετε συντακτικά τις υπογραμμισμένες λέξεις ή φράσεις

α)  Κανένας δε φοβήθηκε.

β)  Τους παρουσιάστηκε ξαφνικά ένα τρομερό πρόβλημα.

γ)   Πρέπει να φύγουμε αμέσως από εδώ

δ) Το πήγαινε έλα τον κουράζει.

13)Βρείτε από ένα τουλάχιστον μονολεκτικό συνώνυμο και ένα αντώνυμο για καθέναν από τους παρακάτω επιθετικούς προσδιορισμούς της φιλίας: 

ιδιοτελής
αληθινή
ειλικρινής
υποκριτική
επιφανειακή
σταθερή


14) Να βρείτε σύνθετες λέξεις με α΄ή β΄συνθετικό τη λέξη φίλος.

Γ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:
15)Γράψε έξω από τον κύκλο τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για το χτίσιμο μιας φιλίας ;


16) Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι φίλοι είναι πολύτιμοι για τη ζωή ενός ανθρώπου. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν σήμερα αληθινοί φίλοι. Τρεις από σας θα αναλάβουν να υποστηρίξουν την πρώτη άποψη και τρεις τη δεύτερη. Αφού οι δύο ομάδες προετοιμάσουν τα επιχειρήματά τους από την προηγούμενη μέρα, θα κάνουν ένα διάλογο στην τάξη.
Οι υπόλοιποι συμμαθητές θα κρίνουν στο τέλος ποια ομάδα ήταν καλύτερη. Τα κριτήρια θα είναι π.χ. ποια ομάδα κατάφερε να ανατρέψει τα επιχειρήματα της άλλης, ποια απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις της άλλης, ποιας ο λόγος ήταν περισσότερο περιεκτικός κτλ.


                                  
17)Θέλετε να πείσετε μία φίλη/ο σας να σταματήσει να δίνει προσωπικές πληροφορίες στο νέο άγνωστο διαδικτυακό φίλο του. Να γράψετε δύο συμβουλές προς το φίλο σας χρησιμοποιώντας στη μία υποτακτική και στην άλλη προστακτική. Πότε θα πετύχετε καλύτερα το στόχο σας;-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου