Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Θεματική εβδομάδα-Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της της Άλκης Ζέη

   Η συγγραφέας


              Η `Αλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα. Ο πατέρας της, Ζήνων Ζέης, ήταν τραπεζικός υπάλληλος.  Η Άλκη Ζέη έζησε ως παιδί στη Σάμο, μαζί με τη μεγαλύτερή της αδελφή, ενόσω η μητέρα της ανάρρωνε από  φυματίωση σε σανατόριο στην Πάρνηθα.
 Επιστρέφοντας στην Αθήνα φοίτησε αρχικά στην ιδιωτική Ιόνιο Σχολή, όπου γνώρισε τη φίλη της και μετέπειτα συγγραφέα Ζωρζ Σαρή αλλά τα τελευταία τρία χρόνια του γυμνασίου πήγε στην επίσης ιδιωτική Σχολή Αηδονοπούλου.
 Εκείνη την περίοδο ο θείος της, Πλάτων παντρεύτηκε τη γνωστή συγγραφέα Διδώ Σωτηρίου η οποία βοήθησε την Άλκη Ζέη να ασχοληθεί με τη συγγραφή. Ενώ ήταν μαθήτρια συμμετείχε στον όμιλο κουκλοθεάτρου της σχολής της .Τότε ξεκίνησε να γράφει έργα για κουκλοθέατρο και ένας από τους χαρακτήρες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε μετέπειτα ένας από τους κυριότερους ήρωες του κουκλοθέατρου Αθηνών.
Παντρεύτηκε το θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου που πέθανε το 1991. Απέκτησαν δυο παιδιά.Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας στο τμήμα σεναριογραφίας.

Από το 1954-1964 έζησε σαν πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική `Ενωση.
Πρώτο της μυθιστόρημα είναι το «Καπλάνι της Βιτρίνας» - 1963 - που το έχει εμπνευστεί από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο και είναι σχεδόν αυτοβιογραφικό. «Το Καπλάνι της βιτρίνας», «Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου» και το «Κοντά στις ράγες» έχουν βραβευτεί στις Η.Π.Α. με το βραβείο Mildred L. Batchelder, για το καλύτερο ξένο παιδικό βιβλίο .
Καθιέρωσε ένα νέο στυλ στο νεανικό μυθιστόρημα, τόσο από την άποψη του ζωντανού, αυτοβιογραφικού ύφους όσο και της εισαγωγής του πολιτικού, κοινωνικού και ιστορικού στοιχείου στο είδος. Το εφηβικό μυθιστόρημα Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της κέρδισε το 2003 το βραβείο εφηβικού μυθιστορήματος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου .

Παρακολούθησε Ντοκυμαντέρ για την Αλκη Ζέη





     Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Μα δεν πήρες είδηση τίποτα;» «Όχι, Φάρμουρ,τίποτα.»



Η Κωνσταντίνα, όταν μετακόμισε με τους γονείς της στη Γερμανία, ήταν τόσο ευτυχισμένη με την καινούρια της ζωή, που ποτέ δεν της πέρασε από τον νου πως μια μέρα θα άλλαζαν όλα. Καταπληκτικό σχολείο, νέοι φίλοι, βόλτες και ζεστή σοκολάτα τα απογεύματα με τον μπαμπά, παγοδρόμιο. Ώσπου μια μέρα της το ανακοίνωσαν: οι γονείς της θα χώριζαν τελεσίδικα και ήταν καλό γι’ αυτήν να επέστρεφε στην Ελλάδα όπου θα έμενε για λίγο καιρό με τη γιαγιά της, τη Φάρμουρ. Όχι, δεν ήταν αυτό το πραγματικό όνομα της κυρίας Ισμήνης: Φάρμουρ, τη φώναζε η Κωνσταντίνα στα σουηδικά.


Μα πώς γκρεμίστηκαν όλα; Χωρίς δικό της μεγάλο χώρο, χωρίς πουπουλένιο πάπλωμα, χωρίς δικό της γραφείο, χωρίς κλειδιά δεν μπορεί να αντέξει άλλο την γκρίνια της γιαγιάς της και έχει βαρεθεί να ακούει ξανά και ξανά τις ιστορίες που της διηγείται μαζί με τις τρεις αχώριστες φίλες της για την Κατοχή και την Αντίσταση. Εκείνη ποιος θα την καταλάβει;


Ας είναι καλά ο Λουμίνης, ένα μεγαλύτερο αγόρι από το νέο της σχολείο, και το θαυματουργό γαλάζιο χαπάκι που την κάνει να τα ξεχνάει όλα και να μην τη νοιάζει τίποτα: ούτε ο χωρισμός των γονιών της και οι καινούριες τους οικογένειες ούτε η δύσκολη συμβίωση με τη γιαγιά της. Και μετά όμως τι; Ακόμα ένα χαπάκι κι άλλο ένα κι άλλο ένα… και η Κωνσταντίνα μια στα ουράνια και μια στον γκρεμό, στο δικό της σύμπαν όπου κυριαρχεί το ψέμα, παγιδευμένη στις αράχνες της να παλεύει με χέρια και με πόδια να ξεμπλεχτεί και να μην μπορεί. Ή μήπως μπορεί


                                                           ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1)    Πως ήταν η ζωή της Κωνσταντίνας στη Γερμανία; Διάβασε κάποια αποσπάσματα.

2)    Ποια φαίνεται  πως είναι (κατά την Κωνσταντίνα) οι σχέσεις των γονιών της;

3)    Γιατί αναγκάστηκε οι ηρωίδα να φύγει από την Γερμανία και να επιστρέψει στην Ελλάδα;

4)    Ποιες δυσκολίες βίωσε κατά την επιστροφή της; Διάβασε κάποια αποσπάσματα.

5)    Πως ξεκίνησε η επαφή της Κωνσταντίνας με το ¨γαλάζιο χαπάκι¨ και πως την επηρέασε;

6)    Διάβασε κάποια αποσπάσματα που να δείχνουν τις συνέπειες των ναρκωτικών για το σώμα και την ψυχή των ηρώων μας.

7)    Πως η Κωνσταντίνα καταφέρνει να γλιτώσει από τον κόσμο των ναρκωτικών;

8)    ¨Μα δεν κατάλαβες τίποτα;¨ Τι ρόλο παίζει η φράση στο μυθιστόρημα;

9)    Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το πιο ενδιαφέρον πρόσωπο του μυθιστορήματος και γιατί.

10)  Η Μαρίνα εμφανίζεται στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου. Γιατί πιστεύεις πως η Άλκη Ζέη επινόησε αυτή την ηρωίδα;

11) Γιατί το μυθιστόρημα έχει ατό τον τίτλο ; τι ήταν οι αράχνες;

12) Άλλαξε τον τίτλο του μυθιστορήματος.




Απόσπασμα από συνέντευξη της κυρίας Αλκης Ζέη στην κ. Γιούλη Τσακάλου
Πηγή : ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ!!

Γ.Τ. "Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της" είναι ένα καταπληκτικό βιβλίο. Το έφεραν δώρο στον γιό μου και το διάβασα αμέσως, καθώς διαβάζω ό,τι πέφτει στα χέρια μου. Κυρία Ζέη, πώς απευθυνθήκατε σε μια τέτοια ομάδα ανθρώπων και πώς καταφέρατε να το αποδώσετε τόσο σωστά;

Α.Ζ. Πήγα για τρία χρόνια στο Κεντρικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ, μίλησα με πολλά παιδιά και πολλούς γονείς. Ξέρεις αυτό είναι ένα θέμα που αν είσαι απέξω βλέπεις τα πράγματα διαφορετικά. Όταν πλησιάζεις και δεις άνθρωπο που έχει χάσει το παιδί του, που προέρχεται από μια σωστή οικογένεια και οι γονείς του δεν είχαν πάρει είδηση, τότε καταλαβαίνεις πώς μπορεί από ένα τίποτα, όχι γιατί το παιδί ήταν δυστυχισμένο, όχι γιατί βρίσκεται εκεί, από ένα τίποτα μπορεί να ξεκινήσει να πάρει ένα χαπάκι, μετά να πάρει δεύτερο και να αρχίσει να καταστρέφεται. Έτσι αφού μπήκα πια μέσα σε οικογένειες και μίλησα με παιδιά και με γονείς, τότε αισθάνθηκα έτοιμη. Πριν, ήθελα να γράψω για ένα τόσο καυτό θέμα, αλλά ένοιωθα ότι ήμουν απ’ έξω από το πρόβλημα. Έτσι πήγα στο ΚΕΘΕΑ για τρία χρόνια στο συμβούλιο και μετά έγραψα την « Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου