Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Ιστορία Γ Γυμνασίου- Ενότητα 47- Η Ελλάδα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (Ελληνοϊταλικός πόλεμος, Κατοχή, Απελευθέρωση)

       Η Ελλάδα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (Ελληνοϊταλικός πόλεμος, Κατοχή, Απελευθέρωση)



   Η Ελλάδα  δεν μπήκε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από την αρχή.
  Ουσιαστικά η πρώτη πολεμική πράξη που σχετίζεται με την Ελλάδα ήταν ο τορπιλισμός  του καταδρομικού ''Έλλη' από ιταλικό υποβρύχιο στο λιμάνι της Τήνου, στις 15 Αυγούστου του 1940. Μολονότι η εθνικότητα του υποβρυχίου αναγνωρίστηκε, επισήμως καταχωρήθηκε ως αγνώστου ταυτότητας σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ο πόλεμος.
                                                         
                                                                   
Τη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο παρουσιάζει το ακόλουθο βίντεο.

                                              

  Στις 28 Οκτώβρη του 1940, η Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα. Οι Έλληνες απέκρουσαν την επίθεση των Ιταλών και τους απώθησαν βαθιά  μέσα στα αλβανικά σύνορα.
                                                        

                                                                  Γελοιογραφίες από το 1940


Οι Γιουγκοσλάβοι,  μπήκαν στο πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων.  Οι Γερμανοί αποφάσισαν  να επέμβουν.  Η επίθεση τους ξεκίνησε στις 6 Απριλίου του 19141.

                       
 Παρά την σθεναρή αντίσταση στα σύνορα με την Βουλγαρία, η κατάρρευση του γιουγκοσλαβικού στρατού, επέτρεψε την διείσδυση των γερμανικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη. Τότε, ο στρατηγός Τσολάκογλου πήρε μόνος του την απόφαση για συνθηκολόγηση. Στις 21 Απριλίου τα ναζιστικά στρατεύματα μπαίνουν στην Αθήνα. 
                                                    

Η ελληνική κυβέρνηση αποσύρεται στην Κρήτη στην οποία εκδηλώνεται σφοδρή γερμανική επίθεση ("Μάχη της Κρήτης"). Μετά την νίκη των γερμανικών δυνάμεων στο τέλος του Μάη ολόκληρη η Ελλάδα βρίσκεται υπό κατοχή.

                                                         
Να σημειωθεί όμως ότι η επέμβαση των Γερμανών στην Ελλάδα ανέβαλλε την "επιχείρηση Μπαρπαρόσα", δηλαδή την επιχείρηση εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης. Έτσι οι Γερμανοί δεν πρόλαβαν να καταλάβουν να καταλάβουν την Μόσχα και το Λένινγκραντ πριν αρχίσει ο χειμώνας, καθηλώθηκαν στο Στάλινγκραντ και τελικά αποκρούστηκαν. Έμμεσα έτσι, η Ελλάδα καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη του Πολέμου.
   Οι Γερμανοί,  χώρισαν την χώρα σε τρεις ζώνες κατοχής. Μια δική τους, μια ιταλική και μια βουλγαρική, τις οποίες διοικούσαν με την βοήθεια των Ταγματων Ασφαλείας, ελλήνων συνεργατών τους δηλαδή.
                                                      
Τα επόμενα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για τον λαό και με πολλές απώλειες ειδικά στους αμάχους.



 Η οικονομική κρίση,  το  "κατοχικό δάνειο", το οποίο εξαναγκάστηκε να δώσει η Ελλάδα στην Γερμανία  αλλά και έλλειψη τροφίμων, από τη χρήση της σοδειάς από τις δυνάμεις κατοχής, οδήγησαν σε πολλούς θανάτους από την πείνα. Υπολογίζονται περί τα 300.000 άτομα, τα περισσότερα στις μεγάλες πόλεις. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και τα θύματα από τις εκτελέσεις των δυνάμεων κατοχής ως αντίποινα για τις αντιστασιακές πράξεις και τα θύματα της επιχειρούμενης από τους Βούλγαρους γενοκτονίας. Πολλοί ήταν τέλος, οι Έλληνες Εβραίοι οι οποίοι αποδεκατίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας, οι Γερμανοί πήραν υπό τον έλεγχο τους τα κατεχόμενα από αυτή εδάφη. Οι Γερμανοί αποχώρησαν από την Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου του 1944.

    Με την  Συνθήκη των Παρισίων (1946) τα Δωδεκάνησα ενσωματώνονται στην Ελλάδα, (1948) αποτελώντας το μοναδικό κέρδος της χώρας  από τον πόλεμο.

https://afterschoolbar.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου