Εισαγωγή στην Ιστορία
Για να ξεκινήσουμε τη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία πρέπει να θυμηθούμε κάποια πολύ σημαντικά γεγονότα που εξετάστηκαν στην Ιστορία της Β Γυμνασίου.
Οι απαρχές της διαμόρφωσης του Νεότερου κόσμου.
Στην πρώτη ενότητα θα μάθουμε για τον διαφωτισμό ,ένα κίνημα βαθύτατα πολιτικό που καθόρισε τις μετέπειτα πολιτικές, κοινωνικές, πνευματικές και οικονομικές εξελίξεις. Βρισκόμαστε στο 17ο-18ο αιώνα.
Μεσαίωνας ονομάζεται η χρονική περίοδος της Ευρωπαϊκής ιστορίας, από τον 5ο μέχρι το 15ο αιώνα μ.Χ..
Τυπογραφία είναι η τέχνη της αποτύπωσης γραπτού λόγου και εικόνων σε χαρτί, ύφασμα, μέταλλο ή άλλο υλικό με τη βοήθεια τεχνικών μέσων και συνήθως σε μαζική κλίμακα.
Η τυπογραφία ξεκίνησε ουσιαστικά τον 15ο αι. με την εφεύρεση του επίπεδου πιεστηρίου από τον Γουτεμβέργιο. Το 1455 εκτυπώνεται η Βίβλος
Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Εκτός των άλλων οι Οθωμανοί ελέγχουν την ανατολική Μεσόγειο και κλείνουν του δρόμους του εμπορίου προς την Ασία. Έτσι ακολουθούν οι ανακαλύψεις.
Τα εξερευνητικά ταξίδια
Βάσκο Ντε Γκάμα: έφτασε το 1498 στη Καλκούτα των Ινδιών
Χριστόφορος Κολόμβος: ανακάλυψη Αμερικής(1492)
Μαγγελάνος: πρώτος περίπλους Γης
Πορτογάλοι και Ισπανοί κατέκτησαν με βία τις νέες περιοχές, εξόντωσαν προκολομβιανούς πολιτισμούς(Ίνκας, Ατζέκοι) και ίδρυσαν αποικίες . Από τα τέλη 16ου: ισχυρές αποικιοκρατικές δυνάμεις και η Αγγλία, Ολλανδία, Γαλλία δημιουργούν έντονους ανταγωνισμούς
Τα ταξίδια του Κολόμβου γυρίστηκαν πολλές φορές ταινία. Εμείς θα δούμε το τρέιλερ της εκδοχής στην οποία την μουσική έχει γράψει ο Βαγγέλης Παπαθανασίου .
Εξελίξεις στην Ευρώπη
Πολιτιστικές και τεχνολογικές πρόοδοι μεταμόρφωσαν την ευρωπαϊκή κοινωνία.
Την εποχή εκείνη έγινε μια μίνι γεωργική επανάσταση (μεταλλικά εργαλεία, περιλαίμια, αποξηράνσεις και εκχερσώσεις) .
Βελτίωση συνθηκών ζωής άρα και σχηματισμός μεγάλων πόλεων… Ευνοϊκές συνθήκες και για ανάπτυξη του εμπορίου, της ναυτιλίας και της βιοτεχνίας.
Ταυτόχρονα η καταλυτική δύναμη των μηχανών, οδηγεί στη Βιομηχανική Επανάσταση.
Ταυτόχρονα η καταλυτική δύναμη των μηχανών, οδηγεί στη Βιομηχανική Επανάσταση.
Αυτή η κατάσταση επηρεάζει και την κοινωνική οργάνωση. Δημιουργείται η αστική τάξη, η οποία οφείλει τον πλούτο της όχι στη γη αλλά στο εμπόριο και τη βιοτεχνία .
Την εποχή αυτή ξεκινά το τριγωνικό εμπόριο (Ευρώπη-Αφρική- Αμερική) και το δουλεμπόριο.
Η δημογραφική αύξηση της Ευρώπης, οι πόροι της οποίας δεν επαρκούσαν να την καλύψουν, ανακόπηκε από την επιδημία πανώλης ( μαύρος θάνατος) και από τους συνεχείς πολέμους μεταξύ των βασιλείων.
Την εποχή αυτή ξεκινά το τριγωνικό εμπόριο (Ευρώπη-Αφρική- Αμερική) και το δουλεμπόριο.
Στο τομέα της επιστήμης πραγματοποιήθηκαν άλματα. Οι άνθρωποι ασχολούνται και με άλλα πράγματα, πέρα της θεολογίας. Ιδρύονται Πανεπιστήμια έξω από τον έλεγχο της Εκκλησίας .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου