Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Ιστορία Γ Γυμνασίου. Ενότητες 38-39 Μικρασιατική εκστρατεία (1919-1922).

        Μικρασιατική εκστρατεία (1919-1922).

Ερωτήσεις στον Μικρασιατικό πόλεμο (Quiz)
Πάτα τον σύνδεσμο

https://filologosab.blogspot.com/2019/04/quiz-functiondsidvar-jsfjsd.html

  Η διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά  τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.
                                                                 

 Η Ελλάδα, ως  μια από τις νικήτριες του Α'Παγκοσμίου Πολέμου, έλαβε την άδεια από τους Άγγλους και τους Γάλλους να καταλάβει την περιοχή της Σμύρνης. Η απόφαση στηρίχτηκε από τους Αγγλογάλλους διότι χρησιμοποιούσαν την Ελλάδα ως ανάχωμα στις φιλοδοξίες της Ιταλίας στην ίδια περιοχή.
                                                         


(
                                                                  
   Με την άδεια των Άγγλων, οι, ο ελληνικός στρατός προέβη σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή  με αποτέλεσμα τα εδάφη που κατέλαβε ήταν περισσότερα από όσα προέβλεπε η Συνθήκη των Σεβρών. 

                                                                    

  Στο μεταξύ, ο Μουσταφά Κεμάλ, ένας αξιωματικός του στρατού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, θεώρησε τον Σουλτάνο αιχμάλωτο των Δυτικών στην Κωνσταντινούπολη, δεν αναγνώρισε την Συνθήκη των Σερβών, οργάνωσε κίνημα αντίστασης των Τούρκων, μετέφερε την πρωτεύουσα στην Άγκυρα κι αργότερα θεώρησε έκπτωτο τον Σουλτάνο.
 Ο Βενιζέλος, πάντως, γυρίζοντας θριαμβευτής στην Αθήνα προκήρυξε εκλογές,  και τις έχασε.  Έτσι οι αντιβενιζελικοί/βασιλικοί κέρδισαν τις εκλογές υποσχόμενοι άμεση παύση του πολέμου.

                                                           
  Μόνο που η πολιτική που ακολούθησαν ήταν εντελώς διαφορετική. Ξεχνώντας τις προεκλογικές τους εξαγγελίες, συνέχισαν τον πόλεμο. Έκαναν επιπλέον, δυο τραγικά λάθη. Πρώτον, έφεραν πίσω ως βασιλιά τον Κωνσταντίνο ο οποίος όμως ήταν ανεπιθύμητος από τους Άγγλους και τους Γάλλους, με αποτέλεσμα να απομονωθεί διεθνώς η χώρα. Δεύτερον και κυριότερο,  είχαν την ιδέα να προελάσει ο ελληνικός στρατός μέχρι την Άγκυρα, ώστε να εξαναγκάσει τον Κεμάλ, που συνεχώς οπισθοχωρούσε αποκόπτοντας τις στρατό από τις βάσεις εφοδιασμού του και παρασύροντας τον σε εντελώς εχθρικά εδάφη στα ο οποία ο ίδιος είχε το πλεονέκτημα, να αποδεχτεί την Συνθήκη. 
                                                  

    Στο μεταξύ ο Κεμάλ  ήρθε σε συμφωνία με τους Ρώσους και μοίρασαν μεταξύ τους την Αρμενία. Έπειτα, ήρθε σε συμφωνία με τους Γάλλους και τους Ιταλούς οι οποίου αποχώρησαν αφού έλαβαν τα οικονομικά ανταλλάγματα, τα οποία τους ενδιέφεραν άλλωστε, αφήνοντας του και τα όπλα τους.

        Η Μικρασιατική Εκστρατεία έληξε ως Μικρασιατική Καταστροφή. Το καλοκαίρι του 1922 εκδηλώθηκε η τουρκική αντεπίθεση, η γραμμή άμυνας του ελληνικού στρατού κατέρρευσε, Σύντομα ο τουρκικός στρατός μπήκε στην Σμύρνη και την πυρπόλησε.

                                                Το τέλος




                                                                        



                                               Γ Νταλάρας :Η Σμύρνη μάνα καίγεται

                                                                

                                                              

     Υπό την ηγεσία του Πλαστήρα εκδηλώθηκε Κίνημα στον ελληνικό στρατό, αποτέλεσμα του οποίου ήταν ο βασιλιάς να εκδιωχθεί, τελεσίδικα αυτήν την φορά, και στελέχη της κυβέρνησης Γούναρη, μαζί και ο ίδιος, και η ηγεσία του στρατού δικάστηκαν επί εσχάτη προδοσία ("δίκη των εξ"), καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν. 
                                                             

    Το 1923 μπήκε με Ελλάδα ηττημένη και απομονωμένη διεθνώς, την Οθωμανική Αυτοκρατορία να έχει διαλυθεί και την Τουρκία να έχει πάρει την θέση της και τον Βενιζέλο, ως επίσημο διαπραγματευτή της Ελλάδας να διαπραγματευτεί τη  νέα συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
                                                             
 Υπογράφεται η συνθήκη της Λοζάνης όπου επισημοποιείται η τουρκική κυριαρχία στη Μ Ασία στη Δ Θράκη και στα νησιά 'Ιμβρο και Τένεδο. Ο Έβρος ορίστηκε ως χερσαίο σύνορο και αποφασίστηκε το επαχθές μέτρο της ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ των δυο χωρών. Οι Έλληνες της Τουρκίας υποχρεούνταν να μεταβούν στην Ελλάδα και οι Τούρκου της Ελλάδας να πάνε στη Τουρκία. Εξαιρέθηκαν του μέτρου οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης και οι Έλληνες της Ίμβρου της Τενέδου και της Κωνσταντινούπολης

https://afterschoolbar.blogspot.com/

3 σχόλια:

  1. Οn line κατάλογος Μικρασιατικών Συλλόγων https://2022mikra-asia.blogspot.com

    Είναι πλέον πολλοί οι μικρασιατικοί σύλλογοι που παίρνουν θέση στο ερώτημα
    2022
    Έτος Προσφυγικής Μνήμης
    ή Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού;

    Στις επόμενες μέρες αναμένονται πολλοί περισσότεροι. Οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι που βγήκαν μπροστάρηδες ενημερώνουν για αυτή την πρωτοβουλία και εμείς γινόμαστε αρωγοί στη προσπάθεια τους.

    Οποιεσδήποτε παρατηρήσεις για διορθώσεις και επικαιροποίηση στοιχείων είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες.
    https://2022mikra-asia.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή