Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Κλιματική κρίση.

 

Κλιματική κρίση:


https://www.youtube.com/watch?v=W1G7YpLAD4g&t=25s

https://europa.eu/youth/get-involved/sustainable-development/what-climate-change_el



Η κλιματική αλλαγή απασχολεί έντονα. Οι ιδιαίτερα ζεστοί χειμώνες, οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές και το λιώσιμο των παγετώνων ταχύτερα από το αναμενόμενο είναι όλα φαινόμενα που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.


Κατανόηση της κλιματικής αλλαγής, των αιτίων και του αντικτύπου της σε πέντε βασικά ερωτήματα.


1. Τι είναι η κλιματική αλλαγή;


Ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η κλιματική αλλαγή σχετίζεται με μακροπρόθεσμα καιρικά φαινόμενα στη Γη, όπως η θερμοκρασία, η στάθμη της θάλασσας και ο υετός. 

Το κλίμα της γης έχει αλλάξει ριζικά πολλές φορές από τότε, πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, που σχηματίστηκε ο πλανήτης. Διακυμάνθηκε μεταξύ θερμών περιόδων και περιόδων παγετώνων· οι κύκλοι αυτοί διαρκούσαν κάθε φορά δεκάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια. Κατά τα τελευταία 150 έτη (τη λεγόμενη «βιομηχανική εποχή») οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν ταχύτερα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη εποχή.


2. Ποιες είναι οι αιτίες της κλιματικής αλλαγής;


Η κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής είναι η καύση ορυκτών καυσίμων, όπως το πετρέλαιο, ο άνθρακας και το φυσικό αέριο, κατά την οποία εκπέμπονται αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η γεωργία και η αποψίλωση των δασών, συμβάλλουν επίσης στον πολλαπλασιασμό τους. Το πρόβλημα είναι ότι τα αέρια αυτά παγιδεύουν τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα: αυτό ονομάζεται φαινόμενο του θερμοκηπίου. Χωρίς το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα ήταν -18 °C. Ωστόσο, οι καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες ενισχύουν αυτό το αποτέλεσμα, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Παρά τις διεθνείς δεσμεύσεις, το επίπεδο διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα εξακολουθεί να αυξάνεται και το 2019 έφθασε σε ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (σχεδόν +150 % σε σύγκριση με το 1750).


3 Ποιες είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής;

Ο κύριος αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής είναι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας του πλανήτη, η οποία έχει αυξηθεί κατά 1,1 °C από την προβιομηχανική περίοδο και μετά. Η περίοδος 2010-2020 θα είναι μία δεκαετία ιδιαίτερης αύξησης της παγκόσμιας θερμότητας, ενώ το 2019 θα είναι το δεύτερο θερμότερο έτος που καταγράφηκε ποτέ. Αν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση ανόδου της θερμοκρασίας, οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 3-5 °C μέχρι το τέλος του τρέχοντος αιώνα, με πιθανές καταστροφικές συνέπειες. Συγκριτικά, 5 °C είναι η αύξηση θερμοκρασίας που παρατηρήθηκε κατά τα τελευταία 10 000 έτη.   Οι όλο και μεγαλύτερες θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα το λιώσιμο των πάγων στους πόλους, που με τη σειρά του προκαλεί άνοδο της στάθμης της θάλασσας, οδηγώντας σε πλημμύρες και απειλώντας τα παράκτια περιβάλλοντα. Η κλιματική αλλαγή συμβάλλει επίσης στην αύξηση των συχνών και έντονων ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι καταιγίδες, η ξηρασία, οι καύσωνες και οι δασικές πυρκαγιές. Υπάρχουν πολύ έντονες περιφερειακές διαφορές όσον αφορά τα φαινόμενα αυτά, ενώ ορισμένα μέρη του κόσμου επηρεάζονται περισσότερο από άλλα.


 


4. Τι σημαίνει αυτό για μας τους ανθρώπους;

Τόσο η υγεία μας όσο και η επισιτιστική μας ασφάλεια απειλούνται, ιδίως στην Αφρική και την Ασία, όπου ζουν ορισμένοι από τους μεγαλύτερους στον κόσμο πληθυσμοί νέων. Όπως αναφέρεται στο Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP), η υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 2 °C θα έθετε πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της Αφρικής σε κίνδυνο υποσιτισμού. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι η υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων θα μπορούσε να απειληθεί από την αύξηση της ελονοσίας, των υδατογενών νόσων και του υποσιτισμού. Θα έχει επίσης αντίκτυπο στην ανθρώπινη μετανάστευση, με προβλεπόμενη αύξηση των κλιματικών προσφύγων. 

5. Μπορούμε να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή;

Αν η αλλαγή του κλίματος δεν μπορεί να αναστραφεί, μπορούμε τουλάχιστον να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της και να προσαρμοστούμε στις συνέπειές της. Οι δράσεις μετριασμού αφορούν τη μείωση της ποσότητας εκπομπών που εκλύονται στην ατμόσφαιρα, για παράδειγμα, με την ανάπτυξη καθαρών μορφών ενέργειας και την αύξηση των δασικών περιοχών. Απαιτούνται δραστικές αλλαγές σε βασικούς τομείς, όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, η βιομηχανία, η στέγαση, η διαχείριση των αποβλήτων και η γεωργία. Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή σημαίνει την προετοιμασία για τις επιπτώσεις της και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της κοινωνίας μας. Αυτό μπορεί να σημαίνει, για παράδειγμα, την αποδοτικότερη χρήση των περιορισμένων υδάτινων πόρων, την προσαρμογή των γεωργικών και δασοκομικών πρακτικών και τη διασφάλιση ότι τα κτίρια και οι υποδομές είναι σε θέση να αντέξουν μελλοντικές κλιματικές συνθήκες και ακραία καιρικά φαινόμενα. 

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται συχνά αισθητές σε περιοχές και σε πληθυσμούς που είναι ήδη ευάλωτοι. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αφορά επίσης την παροχή βοήθειας στους πλέον ευάλωτους και την επίτευξη προόδου σε άλλες παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η καταπολέμηση της φτώχειας, της ανισότητας και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Οι διεθνείς οργανισμοί, η κοινωνία των πολιτών και όλο και περισσότεροι οι νέοι πιέζουν για την ανάληψη παγκόσμιας δράσης με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η ΕΕ έχει θέσει την κλιματική αλλαγή στην κορυφή της πολιτικής της ατζέντας με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, που δημοσιοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία έχει ως πρωταρχικό στόχο να καταστήσει την Ευρώπη την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050.


Στόχοι ΕΕ που συνδέονται με το περιβάλλον:

Στόχος 13.1: Ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ικανότητας προσαρμογής σε κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και φυσικές καταστροφές σε όλες τις χώρες

Στόχος 13.2: Ενσωμάτωση μέτρων για την κλιματική αλλαγή στις εθνικές πολιτικές, στρατηγικές και σχεδιασμό

Στόχος 13.3: Βελτίωση της εκπαίδευσης, της ευαισθητοποίησης και της ανθρώπινης και θεσμικής ικανότητας για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, την προσαρμογή, τη μείωση των επιπτώσεων και την έγκαιρη προειδοποίηση

Στόχος 13.α: Εφαρμογή της δέσμευσης που ανέλαβαν οι ανεπτυγμένες χώρες στη Σύμβαση Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή με στόχο την από κοινού κινητοποίηση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως έως το 2020 από όλες τις πηγές για την αντιμετώπιση των αναγκών των αναπτυσσόμενων χωρών στο πλαίσιο ουσιαστικού μετριασμού δράσεις και διαφάνεια για την εφαρμογή και την πλήρη λειτουργία του Πράσινου Ταμείου για το Κλίμα μέσω της κεφαλαιοποίησής του το συντομότερο δυνατό

Στόχος 13.β: Προώθηση μηχανισμών για την αύξηση της ικανότητας για αποτελεσματικό σχεδιασμό και διαχείριση σχετικά με την κλιματική αλλαγή σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και μικρά αναπτυσσόμενα νησιωτικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της εστίασης στις γυναίκες, τη νεολαία και τις τοπικές και περιθωριοποιημένες κοινότητες


H ανάληψη δράσης για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης είναι πλέον μονόδρομος.

«Το κλίμα του πλανήτη ποτέ δεν ήταν σταθερό. Έχουμε ζήσει και στο παρελθόν θερμές και ψυχρές κλιματικές περιόδους».

«Η επιστήμη είναι διχασμένη για το αν η κλιματική αλλαγή οφείλεται στον άνθρωπο».

«Βρισκόμαστε ενώπιον μια περιόδου παγκόσμιου ψύχους και όχι υπερθέρμανσης».

Αυτά είναι μερικά από τα επιχειρήματα που ακούμε από τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής στην προσπάθειά τους για εκτροπή της δημόσιας συζήτησης από το ζητούμενο που είναι η άμεση ανάληψη δράσης για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης.

Πράγματι, το κλίμα του πλανήτη δεν ήταν ποτέ σταθερό. Ωστόσο, είναι διαφορετικό πράγμα η κλιματική διακύμανση (climate variability) και άλλο η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με την καμπύλη Keeling είναι η πρώτη φορά εδώ και 800.000 χρόνια που οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα (CO2) βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών. Το CO2 ως αέριο του θερμοκηπίου συμβάλει στην άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία έχει αυξηθεί περίπου 1°C σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο (πριν από το 1850). Σήμερα η συγκέντρωση CO2 έχει ανέλθει στο επίπεδο ρεκόρ των 415ppm, νούμερο το οποίο είχε προβλέψει με απόλυτη ακρίβεια η επιστημονική ομάδα της πετρελαϊκής Exxon το 1982 σε μελέτη, η οποία δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας μέχρι πρόσφατα.

Όσο για το ενδεχόμενο έναρξης μιας περιόδου παγκόσμιου ψύχους (global cooling) αυτό είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Αντιθέτως, η θερμότητα της γης από το 1970 μέχρι σήμερα αυξάνεται ραγδαία καθώς, λόγω της ανθρωπογενούς δραστηριότητας είναι σαν να διαχέουμε την ενέργεια 190.000 πυρηνικών σταθμών κάθε χρόνο στους ωκεανούς.

Η επιστήμη δεν είναι διχασμένη για το αν η κλιματική αλλαγή οφείλεται στον άνθρωπο. Απέναντι σε αυτήν την παγκόσμια επιστημονική συναίνεση οργανώνεται το τελευταίο διάστημα, με χορηγίες από το λόμπι των υδρογονανθράκων και του άνθρακα, μια συντονισμένη και διόλου τυχαία εκστρατεία παραπληροφόρησης από συγκεκριμένα ερευνητικά κέντρα, με στόχο την καθυστέρηση της υιοθέτησης μέτρων για την ανάληψη δράσης για το κλίμα.

Που βρισκόμαστε σήμερα;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας του ΟΗΕ, το 2018 ακραία γεγονότα, τα οποία συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, προκάλεσαν μόνο στις ΗΠΑ καταστροφές ύψους 49 δισεκατομμύρια δολαρίων, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης, από τα 17 εκατομμύρια εκτοπισμένων ανθρώπων, πάνω από 2 εκατομμύρια βρέθηκαν σε αυτή την κατάσταση λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Αντίστοιχα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γεωργίας εκτιμά ότι ο αριθμός των υποσιτιζόμενων ανθρώπων το 2017 ανήλθε στα 821 εκατομμύρια, μεγάλο μέρος του οποίου οφείλεται στην ξηρασία που προκλήθηκε από το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο σχετίζεται άμεσα με την αλλαγή του κλίματος.


Η IPCC δημοσίευσε μέσα σε ένα χρόνο τρεις Ειδικές Εκθέσεις για την κλιματική αλλαγή, οι οποίες αν και δεν προτείνουν μέτρα πολιτικής, αναδεικνύουν το γεγονός ότι ο πλανήτης μας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ήρθε η ώρα οι κυβερνήσεις να ευθυγραμμιστούν με τα πορίσματα της επιστήμης και να αφουγκραστούν την αγωνία της νέας γενιάς, η οποία κινητοποιείται μαζικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μάχη ενάντια στην κλιματική κρίση είναι μάχη επιβίωσης για το ανθρώπινο γένος και τον πολιτισμό μας. https://www.e-mc2.gr/el/news/mythoi-kai-alitheies-gia-tin-klimatiki-krisi-giati-den-akoyme-tin-epistimi

COP26: Οι νέες θεωρίες των αρνητών της κλιματικής κρίσης, και πού… χωλαίνουν

https://www.kathimerini.gr/life/environment/561590359/cop26-oi-nees-theories-ton-arniton-tis-klimatikis-krisis-kai-poy-cholainoyn/


https://www.tovima.gr/2021/08/10/opinions/oi-arnites-tis-klimatikis-allagis-kai-i-ekpaideysi-ton-politon/


https://www.lifo.gr/now/perivallon/ayti-einai-i-anti-gkreta-oi-arnites-tis-klimatikis-allagis-brikan-tin-diki-toys-star


https://www.facebook.com/rhetoricedu/videos/323013876121453


Κλιματική κρίση : 

Η εκμετάλλευση των ζώων είναι θεμιτή

Η εκμετάλλευση των ζώων δεν είναι θεμιτή

debate μετά το 40 λεπτό.


https://www.youtube.com/watch?v=v0SFXlNin1E&t=2676s



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου