Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Νεοελληνική Γλώσσα Γ Γυμνασίου Ενότητα 4 Φύλλο εργασίας


Νεοελληνική Γλώσσα Γ Γυμνασίου
Ενότητα 4 : Η Ευρωπαϊκή Ένωση



 Κείμενο:            Ομιλία του  Κωνσταντίνου Καραμανλή , πρωθυπουργού της Ελλάδας  την ημέρα της υπογραφής των συμφωνιών ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ (Aθήνα, 28 Μαϊου 1979)


          «Η Ενωμένη Ευρώπη θα αποτελέσει,  μέγα σταθμό στην παγκόσμια ιστορία της ειρήνης, της ελευθερίας και του πνεύματος. Το ανθρώπινό της δυναμικό και η πολιτιστική της κληρονομιά εγγυώνται γι’ αυτό.
      Πριν απ’ όλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί αποφασιστικός παράγοντας της ειρήνης στον κόσμο. Γιατί με το κύρος και τη δύναμή της θα επηρεάζει αποφασιστικά τις διεθνείς εξελίξεις, αρχής  γενομένης από τον χώρο τον δικό της. Ο ευρωπαϊκός χώρος υπήρξε ανέκαθεν το θέατρο και η πηγή των  μεγάλων συγκρούσεων. Αν τα Βαλκάνια εθεωρούντο κάποτε η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, η Ευρώπη ήταν η πυριτιδαποθήκη του κόσμου. Και μόνο το γεγονός πως με την σημερινή φάση συνεργασίας εγκαταλείπονται εθνικές προκαταλήψεις, εξαλείφονται μίση ιστορικά και γεφυρώνονται μακροχρόνιες αντιθέσεις, θα ήταν αρκετό να δικαιώσει την ιδέα της ευρωπαϊκής ενότητας.
           Θα σταθεροποιήσει και, θα έλεγα, θα διασώσει τους δημοκρατικούς μας θεσμούς που διέρχονται σήμερα αναμφισβήτητη κρίση. Γιατί μόνο στον χώρο της μείζονος Ευρώπης θα καταστεί δυνατή η δημιουργία μιας ευρύτερης βάσεως για την αναμόρφωση της δημοκρατίας και την προσαρμογή της στις  συνθήκες της εποχής μας. Είναι προφανές ότι, αντίθετα με την εκρηκτική πρόοδο που σημειώθηκε στον τεχνικό και επιστημονικό τομέα, η πολιτική σκέψη του ανθρώπου παραμένει στάσιμη……... Με τον εκσυγχρονισμό της δημοκρατίας μπορεί να
αναχθεί και πάλι σε πρωταρχική αξία η αρετή του πολίτη
που θα «επίσταται και άρχειν και άρχεσθαι» κατά τον Αριστοτέλη. Και θα θεμελιωθούν οι βασικές αρχές της ελευθερίας και της δικαιοσύνης πάνω στην υπευθυνότητα του πολίτη, που περιορίζει την κατάχρηση της ελευθερίας και εγγυάται την ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.
      Με την ενοποίηση εξ άλλου, θα διασωθεί και εν συνεχεία θα προαχθεί ο ευρωπαϊκός πολιτισμός .Είναι έκδηλο ότι ο πολιτισμός αυτός αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της παρακμής. Η ανθρωπότης  περνά σήμερα μια κρίσιμη μεταβατική περίοδο που την χαρακτηρίζει καθολική και έντονη ανησυχία. Ανησυχία  που εκδηλώνεται υπό διάφορες μορφές, από το άγχος μέχρι και την βία. Γιατί ο άνθρωπος της εποχής μας θέλει να απομακρυνθεί από ένα τρόπο ζωής και αναζητεί καινούργιο. Και την αλλαγή αυτή μόνο η Ευρώπη  μπορεί να την δώσει.
       Η σύγχυση ιδεών, ο ευδαιμονισμός, μαζί με τον στυγνό ορθολογισμό που τείνει να αγνοήσει τον άνθρωπο σαν σκοπό της κοινωνικής συμβιώσεως, έχουν παραμορφώσει το πολιτιστικό πρότυπο της Ευρώπης. Η πρόκληση της επιβιώσεως του πολιτισμού μας μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με την αναμόρφωση των θεσμών και την επανασύνδεση του ορθολογισμού με τον συναισθηματισμό……..Η Ευρώπη που γέννησε όλες τις ιδέες
είναι και η μόνη που μπορεί να τις ανανεώσει και να τις εξανθρωπίσει και πάλι. Φθάνει να μη θέτουμε σαν  πρωταρχικό σκοπό της ενώσεως της Ευρώπης την υλική ευημερία.
    Αλλά εξ ίσου θεμελιώδης για την επιβίωση της Ευρώπης είναι η σταδιακή οικονομική της  ενοποίηση, που θα εξασφαλίσει την αξιοποίηση ενός τεράστιου δυναμικού φυσικών και ανθρώπινων  πόρων. Θα οργανώσει την οικονομία γύρω από τον άνθρωπο, αντί τον άνθρωπο γύρω από την οικονομία. Θα πραγματοποιήσει την ιδέα της πολυδιάστατης αναπτύξεως και θα προαγάγει την ποιότητα της ζωής ενώ παράλληλα θα υπηρετήσει σε διεθνή κλίμακα την ιδέα της οικονομικής δικαιοσύνης και της προαγωγής των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών…..»
 «επίσταται και άρχειν και άρχεσθαι»   Που θα γνωρίζει να εξουσιάζει και να εξουσιάζεται: αναφέρεται στον δημοκρατικό πολίτη που ξέρει να αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του και να διεκδικεί τα δικαιώματά του.

Ερωτήσεις:

1) Τι θα προσφέρει η Ευρώπη στα μέλη της και κατ΄ επέκταση στην Ελλάδα σύμφωνα με τον ομιλητή;

2) Γιατί σύμφωνα με το κείμενο η Ευρωπαϊκή ένωση θα συμβάλλει στη διατήρηση της ειρήνης;

3 ) Πως μπορεί να προαχθεί σύμφωνα με τον ομιλητή ο ευρωπαϊκός πολιτισμός;

4) Στόχος της ευρωπαϊκής ένωσης είναι η οικονομική πρόοδος. Πως μπορεί να εξασφαλιστεί αυτή;

5) Ποιος ήταν στην αρχαιότητα ο δημοκρατικός πολίτης σύμφωνα με τον Αριστοτέλη; Ισχύει η ίδια άποψη και σήμερα;

5 ) Να βρεις  τη σημασία των όρων:     ευδαιμονισμός, ορθολογισμός

  6) Να βρεις τα συνώνυμα των λέξεων:
Στυγνό  , προαγάγει,  διεθνή  , αποφασιστικός,  εξαλείφονται  , διέρχονται

7) Το κείμενο είναι γραμμένο το 1979 όταν η χώρα μας έμπαινε στην ευρωπαϊκή ένωση. Πιστεύεις πως ο ομιλητής δικαιώθηκε για όσα πίστευε; Η Ευρώπη πρόσφερε στην Ελλάδα και τι;

8) Να αναγνωρίσεις τις δευτερεύουσες προτάσεις του κειμένου:( είδος, σύνδεσμος εισαγωγής, συντακτικός ρόλος)
να  αναχθεί και πάλι σε πρωταρχική αξία η αρετή του πολίτη
 που περιορίζει την κατάχρηση της ελευθερίας και εγγυάται την ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.
ότι ο πολιτισμός αυτός αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της παρακμής.
να την δώσει.
που γέννησε όλες τις ιδέες
που θα εξασφαλίσει την αξιοποίηση ενός τεράστιου δυναμικού φυσικών και ανθρώπινων  πόρων

9) Σε άλλο σημείο του λόγου του ο ομιλητής/συγγραφέας ,μιλάει για τη σχέση της Ευρώπης με την Ελλάδα, λέγοντας:
        Η Ευρώπη με το ελληνικό της όνομα, της είναι οικείος χώρος, αφού ο πολιτισμός της είναι σύνθεση του ελληνικού, του ρωμαϊκού και του χριστιανικού πνεύματος. Μια σύνθεση, στην οποία, όπως είπα και άλλοτε, το ελληνικό πνεύμα εισέφερε την ιδέα της ελευθερίας, της αλήθειας και της ομορφιάς. Το ρωμαϊκό πνεύμα την ιδέα του κράτους και του δικαίου. Και  ο Χριστιανισμός  την πίστη  και  την αγάπη. »
Να σχολιάσεις την άποψη.

10 ) Είσαι ομιλητής σε μια ημερίδα που διοργανώνει το σχολείο σου για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάνε τις προτάσεις σου για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να λειτουργεί  η Ένωση  καλύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου