Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Νεοελληνική Γλώσσα Γ Γυμνασίου Ενότητα 6 Φύλλο εργασίας


Νεοελληνική Γλώσσα  Γ Γυμνασίου
Ενότητα 6:   Ενεργοί πολίτες για την υπεράσπιση οικουμενικών αξιών

Α Κείμενο:

                Εθελοντική εργασία είναι η προσφορά µίας ή περισσότερων υπηρεσιών προς το κοινωνικό σύνολο χωρίς χρηµατική ανταµοιβή. Ο εθελοντισµός αφορά υπηρεσίες που προσφέρονται από το άτοµο ή από οµάδες ατόµων ελεύθερα, χωρίς επιβολή ή καταναγκασµό. Καλύπτει συχνά τοµείς όπου δεν υπάρχουν αντίστοιχες οργανικές θέσεις εργασίας σε φορείς ή οργανισµούς. Συχνά βέβαια η εθελοντική εργασία προβλέπει ότι το άτοµο που θα προσφέρει τις υπηρεσίες του θα τις παρέχει σε έναν συγκεκριµένο τοµέα, σε συνεργασία µε έναν εξειδικευµένο επαγγελµατία, µε σαφή όρια και ορισµένο ωράριο. Πολλές φορές οι εθελοντές µέσω της δράσης τους γίνονται αφορµή για δηµιουργία νέων προοπτικών σε έναν χώρο.
               Οι κύριοι τοµείς εθελοντικής προσφοράς αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος ή την προστασία απειλούµενων ειδών, την υποστήριξη ευπαθών κοινωνικών οµάδων, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωµάτων, τις ανθρωπιστικές παρεµβάσεις σε περιόδους κρίσεων, τα αναπτυξιακά προγράµµατα, την καταπολέµηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισµού καθώς και άλλες δράσεις κοινωφελούς και µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
             Βασικά κίνητρα για παροχή εθελοντικής εργασίας είναι η θέληση, η ηθική και συναισθηµατική ικανοποίηση που νιώθει το άτοµο µέσω της προσφοράς του, η επικοινωνία του µε άλλα άτοµα, η δηµιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου του, η συµµετοχή στα κοινά και η ουσιαστική εµπλοκή του ατόµου σε συλλογικά προβλήµατα που αντιµετωπίζει η κοινωνία µας. Μέσα από τον εθελοντισµό, οι άνθρωποι διαµορφώνουν µια στάση που αντιµάχεται τον κοινωνικό αποκλεισµό και την περιθωριοποίηση. Επίσης τα άτοµα µαθαίνουν να σχετίζονται και να παράγουν κοινωνικό έργο, συµµετέχοντας ενεργά στη διαδικασία της ενεργούς ανταλλαγής εµπειριών και γνώσεων, µε αποτέλεσµα την προσωπική και κοινωνική τους ανάπτυξη. Οι παράγοντες που ευνοούν τη συµµετοχή των πολιτών σε εθελοντικό έργο είναι η σαφήνεια του προγράµµατος, η θετική στάση και συµπεριφορά των εµπλεκοµένων στην εθελοντική δράση, η αξιοπιστία και φερεγγυότητα του έργου, οι καλές σχέσεις µεταξύ των εθελοντών αλλά και η αµοιβαιότητα στις επιδιώξεις και τους στόχους τους.
              Οι εθελοντές της Οργάνωσης των Γιατρών του Κόσµου δεσµεύονται να προσφέρουν βοήθεια σε όλους τους ευάλωτους πληθυσµούς στον κόσµο αλλά και στην Ελλάδα. Ως Μη Κερδοσκοπικός Οργανισµός, στηριζόµαστε στους εθελοντές µας, οι οποίοι όταν µια επείγουσα κρίση ξεσπά, καλούνται να αναλάβουν άµεση και έγκαιρη δράση µε σκοπό την αποτελεσµατική ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια. Η εθελοντική δράση των Γιατρών του Κόσµου αφορά προγράµµατα στο εσωτερικό της χώρας αλλά και προγράµµατα εξωτερικού. Για τις αποστολές µας χρειαζόµαστε εθελοντές, των οποίων η συµβολή είναι πολύτιµη για την επιτυχή διεξαγωγή ενός προγράµµατος. ∆εν θα πρέπει να ξεχνάµε ότι ο εθελοντισµός είναι µια πρόκληση, ένας προορισµός, µια εµπειρία που όλοι οι άνθρωποι είναι καλό να βιώσουν έστω και για µία φορά στη ζωή τους.
 Εφημερίδα : Το βήμα
 Ευγενία Θάνου : γενική διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου.

1) Τι είναι ο εθελοντισμός και ποιοι είναι οι τομείς δραστηριοποίησης των εθελοντών σύμφωνα με το κείμενο;

2) Ποια είναι συνήθως τα βασικά κίνητρα ενός εθελοντή, σύμφωνα με το κείμενο;


3) Ο εθελοντισμός στρέφεται ενάντια σε κάθε κοινωνικό αποκλεισμό. Τι είναι ο κοινωνικός αποκλεισμός και ποια άτομα τον υφίστανται;

4) Τι πληροφορίες δίνει η συντάκτης του άρθρου για τους «γιατρούς του κόσμου» και πως τις γνωρίζει;;

5) Να σχολιάσετε την άποψη:
∆εν θα πρέπει να ξεχνάµε ότι ο εθελοντισµός είναι µια πρόκληση, ένας προορισµός, µια εµπειρία που όλοι οι άνθρωποι είναι καλό να βιώσουν έστω και για µία φορά στη ζωή τους.

6) Να αναγνωρίσεις τις δευτερεύουσες προτάσεις του κειμένου ( είδος, σύνδεσμος εισαγωγής, συντακτικός ρόλος)
να προσφέρουν βοήθεια σε όλους τους ευάλωτους πληθυσµούς στον κόσµο αλλά και στην Ελλάδα
που νιώθει το άτοµο µέσω της προσφοράς του

ότι το άτοµο που θα προσφέρει τις υπηρεσίες του θα τις παρέχει σε έναν συγκεκριµένο τοµέα,

6 )Να χωρίσεις την περίοδο σε προτάσεις και να βρεις τον τρόπο σύνδεσής τους.( παράταξη-υπόταξη)
∆εν θα πρέπει να ξεχνάµε ότι ο εθελοντισµός είναι µια πρόκληση, ένας προορισµός, µια εµπειρία που όλοι οι άνθρωποι είναι καλό να βιώσουν έστω και για µία φορά στη ζωή τους.

7) Με τις παρακάτω φράσεις από το κείμενο φτιάξε  δικές σου προτάσεις.
 αξιοπιστία και φερεγγυότητα του έργου
δράσεις κοινωφελούς και µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

8) Στις παρακάτω σύνθετες λέξεις του κειμένου να βρεις τα συνθετικά και στη συνέχεια με το δεύτερο να φτιάξεις μια καινούρια λέξη.
κοινωφελούς   , κερδοσκοπικού  ,  περιθωριοποίηση.,  συµµετοχή,  διαµορφώνουν

9 )  Παραγωγή λόγου: Σε ένα άρθρο που θα δημοσιευτεί στη σχολική εφημερίδα να γράψεις για τους φορείς που μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση των εθελοντών  στην κοινωνία μας.




Θεωρία:

Εθελοντισμός:

Ορισμός: Η οργανωμένη, εκούσια και ανιδιοτελής προσφορά υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο.

 Αξία:
·         Καταπολέμηση ατομικισμού και ιδιοτέλειας, ανάπτυξη αλληλεγγύης, συντροφικότητας, ενότητας.
·         Ενεργός συμμετοχή στην κοινωνική και πολιτική ζωή και ενίσχυση δημοκρατίας.
·         Έμπρακτη απόδειξη ανιδιοτελούς αγάπης προς τον συνάνθρωπο.
·         Ηθική ικανοποίηση και πληρότητα.
·         Διοχέτευση δημιουργικών δυνάμεων ανθρώπου με τρόπο ωφέλιμο.

Φορείς ευαισθητοποίησης:
Οικογένεια :Ανατρέφει τα μέλη της με πνεύμα ανιδιοτελούς προσφοράς, δίνοντας η ίδια το παράδειγμα.
Το σχολείο : Διαμορφώνει προσωπικότητες με ηθικές αξίες και ανθρωπιστικά ιδεώδη / Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ή συμμετέχει σε δραστηριότητες εθελοντικής δράσης.
Τα Μ.Μ.Ε.:  Παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της εθελοντικής προσφοράς και δράσης / Προβάλλουν ανάλογα πρότυπα.
Οι πολιτικοί, πνευματικοί και θρησκευτικοί ηγέτες : Δίνουν με το έργο τους παραδείγματα κοινωνικής προσφοράς, ώστε να αποτελέσουν παράδειγμα για τον κόσμο.

Προβλήματα σύγχρονης εποχής που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης:
·         Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολλές χώρες της υφηλίου.
·         Πόλεμος και συνέπειές του.
·         Bία και εγκληματικότητα.
·         Οικολογική καταστροφή.
·         Κυριαρχία της μηχανής.
·         Απρόσωπες, εφήμερες και ιδιοτελείς διαπροσωπικές σχέσεις.
·         Υπονόμευση ανθρώπινων αξιών από τον υλικό ευδαιμονισμό, τη χρησιμοθηρία, τον ανταγωνισμό . Πηγή:  http://eu-mathein.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου