Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Αρχαία ελληνικά Γ Γυμνασίου . Ενότητα 9 Φύλλο εργασίας . Ο Σωκράτης και οι Νόμοι.


Οι νόμοι επισκέπτονται τον Σωκράτη στη φυλακή.



Ο Σωκράτης ήταν Έλληνας Αθηναίος φιλόσοφος και μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ελληνικού και παγκόσμιου πνεύματος και πολιτισμού και ένας από τους ιδρυτές της Δυτικής φιλοσοφίας.
Στα 17 του χρόνια γνώρισε το φιλόσοφο Αρχέλαο, που του μετέδωσε το πάθος για τη φιλοσοφία και τον έπεισε να αφιερωθεί σ' αυτήν. 


Στις φιλοσοφικές του έρευνες τον παρακολουθούσαν πολλοί, ιδιαίτερα νέοι, που ένιωθαν ευχαρίστηση ακούγοντας τον να μιλάει και να συζητάει για θέματα κοινωνικά, πολιτικά, ηθικά και θρησκευτικά. Έτσι σχηματίστηκε γύρω του ένας όμιλος, που δεν αποτελούσε όμως σχολή.

. Το 399 π.Χ. ο φιλόσοφος βρέθηκε αντιμέτωπος με το Δικαστήριο της Ηλιαίας. Εκεί, διατυπώθηκαν εναντίον του κατηγορίες για ασέβεια προς τους θεούς και για διαφθορά των νέων Ο φιλόσοφος καταδικάστηκε, με βάση την κατηγορία, σε θάνατο.

Παρακολούθησε τη δίκη και το θάνατό του στο παρακάτω βίντεο.





Μετάφραση

 Εάν, ενώ σκοπεύω να δραπετεύσω από εδώ ή όπως ονομάζεται αυτό, έρθουν οι νόμοι και το σύνολο των πολιτών και σταθούν μπροστά μου και με ρωτήσουν: «Πες μου, Σωκράτη, τι σκέφτεσαι να κάνεις; Τι άλλο σκέφτεσαι από το να καταστρέψεις με την ενέργεια την οποία σχεδιάζεις και τους νόμους και όλη την πόλη ανεξαιρέτως, όσο εξαρτάται από σένα; Ή νομίζεις ότι είναι δυνατόν να υπάρχει και να μην έχει καταλυθεί ακόμα εκείνη η πόλη στην οποία οι δικαστικές αποφάσεις δεν ισχύουν αλλά ακυρώνονται και καταργούνται από τους απλούς πολίτες;». Τι θα πω σε αυτά, Κρί- των, και σε άλλα παρόμοια; Γιατί θα μπορούσε κάποιος, και ιδιαίτερα ένας ρήτορας, να πει πολλά υπέρ αυτού του νόμου που κινδυνεύει να χαθεί, ο οποίος προστάζει να ισχύουν οι δικαστικές αποφάσεις. Ή θα πω σε αυτούς ότι «με αδίκησε η πόλη και δεν έβγαλε σωστή δικαστική απόφαση»; Αυτά θα πώ ή κάτι άλλο;

Ερωτήσεις:
1)Διάβασε τη μετάφραση του κειμένου .
Στη συνέχεια να βρεις  στο αρχαίο κείμενο του βιβλίου σου ποιο ερώτημα θέτουν οι νόμοι στο Σωκράτη και ποιο είναι το ύφος τους. Γράψε την ερώτηση και τη μετάφρασή της στο τετράδιο σου.

2)Σημειώστε στο αρχαίο κείμενο του βιβλίου σας τις συνέπειες που σύμφωνα με τους νόμους, θα έχει η απόδραση του Σωκράτη από τη φυλακή. Γράψτε τις συνέπειες στο τετράδιο και δώσε τη μετάφραση.


3)Πως εξηγείτε την άρνηση του Σωκράτη να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που του δίνουν οι φίλοι του;

4)Γράψε ένα διάλογο ανάμεσα στους νόμους και το Σωκράτη διαβάζοντας και τα παράλληλα κείμενα που ακολουθούν.


5)  διανοῇ  ,διαφθείρωνται, προστάττει :
Να βρεις το β συνθετικό των λέξεων και να γράψεις όσες περισσότερες ομόρριζες γνωρίζεις στα νέα ελληνικά.


Παράλληλα κείμενα:
1 Oι «Nόμοι» μιλούν στον Σωκράτη
«Σκέψου λοιπόν, Σωκράτη», θα έλεγαν ίσως οι νόμοι, «αν είναι αλήθεια αυτό που λέμε, ότι δηλαδή δεν είναι δίκαια αυτά που επιχειρείς τώρα εναντίον μας. Εμείς σε γεννήσαμε, σε αναθρέψαμε, σε εκπαιδεύσαμε και μεταδώσαμε σε σένα και σε όλους τους άλλους πολίτες όσα καλά πράγματα μπορούσαμε. Όμως κάναμε σαφές ότι  έχουμε δώσει την εξουσία σε όποιο Αθηναίο θέλει, αφού περάσει τη δοκιμασία και δει όσα γίνονται στην πόλη και εμάς τους νόμους, αν δεν του αρέσουμε, να πάρει τα πράγματά του και να πάει όπου θέλει […] Όποιος όμως από τους πολίτες παραμείνει, ενώ βλέπει με ποιο τρόπο διεξάγουμε τις δίκες και γενικά κυβερνάμε την πόλη, εμείς προϋποθέτουμε ότι έχει συμφωνήσει μαζί μας έμπρακτα να εκτελεί αυτά που διατάζουμε· και εμείς υποστηρίζουμε ότι όποιος δεν υπακούει αδικεί τριπλά: δείχνει ανυπακοή σε μας που τον γεννήσαμε και τον αναθρέψαμε και, ενώ συμφώνησε να μας υπακούει, ούτε αυτό κάνει ούτε μας πείθει ότι δεν κάνουμε κάτι σωστά…»
(Πλάτων, Κρίτων, 52c-e)
2 H κυριαρχία των νόμων
[Aθηναίος:] Σ' όποια δηλαδή πόλη ο νόμος υποτάσσεται και ακυρώνεται από τους 
άρχοντες, βλέπω πολύ γρήγορη την καταστροφή της. Σ' όποια όμως πόλη ο νόμος είναι απόλυτος κυρίαρχος των αρχόντων και οι άρχοντες δούλοι του νόμου, βλέπω καθαρά ότι υπάρχει σωτηρία κι όλα τα καλά που έχουν δώσει οι θεοί στις πόλεις.
(Πλάτων, Nόμοι, Δ, 715d





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου