Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Ιστορία Γ Γυμνασίου Ενότητα 31 - Α Παγκόσμιος πόλεμος Ουδέν νεώτερο από το δυτικό μέτωπο-Φύλλο εργασίας.

                                                Eρωτήσεις για τον Α Παγκόσμιο πόλεμο.  (Quiz)


                                                          Πάτα τον σύνδεσμο.




 Ουδέν νεώτερο από το δυτικό μέτωπο

 Κινηματογραφικό αντιπολεμικό έργο βασισμένο στο μυθιστόρημα του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ
Ο συγγραφέας  : Ο Έριχ Μαρία Ρεμάρκ γεννήθηκε στηΓερμανία. Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο επιστρατεύτηκε σε πολύ νεαρή ηλικία, γεγονός που τον στιγμάτισε για όλη του τη ζωή. Στη διάρκεια του πολέμου τραυματίστηκε επανειλημμένα, ενώ είδε τον καλύτερό του φίλο να σκοτώνεται με φρικτό τρόπο.

 Το 1929 δημοσιεύθηκε το περίφημο μυθιστόρημά του  "Ουδέν νεώτερον από το δυτικόν μέτωπον", όπου περιγράφει τις εμπειρίες του από τον πόλεμο. 
Το 1933 με πρωτοβουλία του Γιόζεφ Γκέμπελς οι ναζί απαγόρευσαν και έκαψαν τα βιβλία του. Προσπάθησαν να σπιλώσουν το όνομα του συγγραφέα διαδίδοντας ψευδώς ότι δεν βρέθηκε ποτέ στο μέτωπο. Επιπλέον, του αφαίρεσαν τη γερμανική υπηκοότητα. Το 1943 η αδελφή του, που είχε παραμείνει στη Γερμανία, συνελήφθη, καταδικάστηκε ως ηττοπαθής και εκτελέστηκε.




Πλοκή
Βρισκόμαστε στην Γερμανία στις αρχές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Γίνεται επιστράτευση και ο κόσμος είναι κατενθουσιασμένος. Στους δρόμους επικρατεί πανηγυρικός ενθουσιασμός. Οι στρατιώτες φεύγουν εθελοντές για το μέτωπο συνοδευόμενοι από τους ήχους των μπάντων που παίζουν στρατιωτικά εμβατήρια, ενώ πλήθος άνδρες γυναίκες και παιδιά τους χειροκροτεί, τους ρίχνει λουλούδια και τους κουνάει καπέλα και μαντήλια. 

 Μόνο σε μια αίθουσα του Γυμνασίου διδάσκει με στόμφο τους μαθητές του, αλλά η φωνή του δεν ακούγεται από τα εμβατήρια. Έχουν αρχαία Ελληνικά και στον πίνακα είναι γραμμένοι οι στίχοι του Ομήρου:
Ἄνδρα μοι ἔννεπε,
μοῦσα, πολύτροπον,
ὃς μάλα πολλὰ



 Αντί για το μάθημα βγάζει έναν φλογερό πατριωτικό λόγο και παροτρύνει τους νέους να κάνουν το πατριωτικό τους καθήκον. Τελικά καταφέρνει να παρασύρει όλη την τάξη και να τους κάνει να πάνε όλοι σύσσωμοι εθελοντές.
Στον στρατώνα ο ενθουσιασμός είναι ακόμα μεγαλύτερος. Οι νεαροί στρατιώτες νοιώθουν σαν σε εκδρομή.
 Τελικά παίρνουν διαταγή να πάν στο μέτωπο.

 Εκεί, στο Δυτικό Μέτωπο τους περιμένει μια άλλη πραγματικότητα, φρικτή και απάνθρωπη.






Σε μια διακοπή της μάχης ο Μπόυμερ βγαίνει από τον κρατήρα και γυρνάει στην μονάδα του. Παίρνει παράσημο και γυρίζει στο σπίτι του με άδεια.
Ο Μπόυμερ ξαναγυρνάει στο μέτωπο. Όλοι έχουν σκοτωθεί. 

Το τέλος.


... μια ημέρα του Οκτώβρη του 1918,
κατά την οποία δεν συνέβη τίποτε,
και γι' αυτό το πολεμικό δελτίο ειδήσεων ήτανε πολύ περιληπτικό
με τα λόγια:
«Ουδέν νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο».


«Είμαι νέος. Είμαι είκοσι χρονών. Μα από τη ζωή μονάχα την απελπισιά έχω γνωρίσει, αυτή την αγωνία, το θάνατο και το πιο επιπόλαιο, το πιο παράλογο αλυσόδεμα της ζωής σε μια άβυσσο πόνου. Βλέπω να σπρώχνονται οι λαοί, να χτυπούν ο ένας τον άλλον και να σκοτώνονται δίχως να λένε τίποτα, δίχως να ξέρουν τίποτα, με τρέλα, πειθήνια κι αθώα».

Αυτή είναι η παρακαταθήκη του νεαρού στρατιώτη .. Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου θα ζήσουν τη φρίκη του θανάτου και τη σκληρή πραγματικότητα της μάχης, τη διάψευση των προσδοκιών τους και την προδοσία. 

Όταν η ταινία προβλήθηκε το 1931 για πρώτη φορά στο Βερολίνο, ο συγγραφέας αντιμετωπίστηκε ως εχθρός της πατρίδας του. Ομάδες της χιτλερικής νεολαίας είχαν ορμήσει τότε στην αίθουσα όπου προβαλλόταν το έργο κραυγάζοντας «Γερμανία, ξύπνα!» και η ταινία απαγορεύτηκε. 



1)Τι είναι το δυτικό μέτωπο και τι τα χαρακώματα;

2)Πότε άρχισε και πότε τελείωσε ο Α Παγκόσμιος πόλεμος;
 Ποιοι ήταν οι νικητές του πολέμου;


3)Πως προσπαθεί ο γερμανός καθηγητής να πείσει τους μαθητές του να καταταγούν στο στρατό; Πως παρουσιάζουν τον πόλεμο;


4)Πότε οι νέοι συνειδητοποιούν για πρώτη φορά το απάνθρωπο πρόσωπο του πολέμου μετά την εκπαίδευσή τους στο κέντρο νεοσύλλεκτων;


5)Πως ήταν η ζωή στα χαρακώματα;


6)Πόσο αλλάζει, κατά τη γνώμη σας , ο πόλεμος τον άνθρωπο;


7)Ποιο είναι το τέλος της  ταινίας ;Ποιο νομίζετε πως ήταν το μήνυμα του σκηνοθέτη; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου