Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Νεοελληνική Γλώσσα Β Γυμνασίου Ενότητα 2 Οικογένεια


Οικογένεια-Η μητέρα εργάζεται



Οικογένεια είναι το σύνολο των ανθρώπων που συνδέονται μεταξύ τους με δεσμούς (συνήθως) γάμου και συγγένειας και ζουν κάτω από την ίδια στέγη.

Μορφές της οικογένειας    α)   Πατριαρχική  οικογένεια: Πολλά πρόσωπα  από τον ίδιο γενάρχη ( παππού)  ζουν κάτω από την ίδια στέγη .
β)    Πυρηνική οικογένεια: Ο πυρήνας της οικογένειας ( σύζυγοι- παιδιά ) κατοικούν μαζί και μοιράζονται δικαιώματα και υποχρεώσεις.
 Ο ρόλος της οικογένειας:

·          Ικανοποίηση των υλικών αγαθών του ατόμου, όπως τροφή, στέγη…
·          Η ανατροφή  και η ανάπτυξη του ατόμου, δηλαδή η διαμόρφωση του χαρακτήρα του.
·          Η κοινωνικοποίηση του ατόμου και η προετοιμασία του να ενταχθεί στην κοινωνία.
·          Μεταδίδει στα νέα μέλη αρχές και αξίες, όπως η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη.
·          Βοηθά στην πνευματική τους ανάπτυξη και ωρίμανση.
·          Στην οικογένεια το παιδί μαθαίνει να μιλά και αποκτά τις πρώτες του γνώσεις για τον κόσμο.
·          Προσφέρει αίσθημα γαλήνης και ασφάλειας.
·          Αποτελεί το καταφύγιο όλων ειδικά στις δύσκολες στιγμές.


Η κρίση της οικογένειας :

Σήμερα ο κοινωνικός αυτός θεσμός εμφανίζει χαρακτηριστικά φθοράς και διάλυσης. Αυξάνονται τα διαζύγια ή τα παιδιά παραμελούνται επειδή οι γονείς δουλεύουν πολύ. Συχνά τα παιδιά αμφισβητούν τους γονείς και ζητούν την ανεξαρτησία τους. Η πολύωρη απουσία των γονιών  εξαιτίας της εργασίας , δεν επιτρέπει στο γονέα να αναθρέψει σωστά το παιδί του και  κάνει δύσκολη τη σχέση του παιδιού με το γονιό.
Συχνά στις οικογένειες υπάρχουν εντάσεις ,απουσιάζει ο διάλογος και κυριαρχεί ο εγωισμός.

          Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες έχουν εισέλθει στην αγορά εργασίας ενώ παράλληλα γίνονται μητέρες και συντηρούν τις οικογένειές τους. Η εργασία της μητέρας επέφερε δραματικές αλλαγές στο οικογενειακό σύστημα, επαναπροσδιορίστηκαν όλοι οι καθιερωμένοι ρόλοι στην οικογένεια και παραδοσιακές αξίες ανατράπηκαν.

Τι άλλαξε στην οικογένεια από την εργασία της μητέρας:

·          Πλέον εργάζονται και οι δύο γονείς. Η μητέρα λείπει πολλές ώρες απ’ το σπίτι.  Τις ώρες που απουσιάζει η μητέρα στη δουλειά , τα παιδιά τα αναλαμβάνει κάποια γιαγιά ή πηγαίνουν σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
·          Οι ευθύνες πλέον μοιράζονται, όλα τα μέλη της οικογένειας συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού, ο σύζυγος αναλαμβάνει πολλές από τις οικιακές εργασίες που παραδοσιακά θεωρούνται γυναικεία υπόθεση. 
·          Η μητέρα συνεισφέρει οικονομικά στο σπίτι και  έχει λόγο στη διαχείριση και στις αποφάσεις του οίκου. Δεν αποφασίζει μόνο ο σύζυγος. 
·          Υπάρχει λίγος ελεύθερος χρόνος για να ασχοληθεί με τα παιδιά της.

 Αρνητικές συνέπειες από την εργασία της μητέρας:

·          Τα παιδιά μένουν πολλές ώρες μόνα τους χωρίς τους γονείς και νιώθουν πολλές φορές έντονη παραμέληση (έλλειψη της τρυφερής μητρικής αγκαλιάς )  και πικρία και ότι δεν βρίσκουν συμπαράσταση στα προβλήματα τους.
·          Οι γονείς αδυνατούν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη και τις συνήθειες των παιδιών τους, τις παρέες τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παρέμβουν έγκαιρα σε περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφορά.
·          Συγκρούσεις κι εντάσεις λόγω πιεστικού τρόπου ζωής και απαιτητικών εργασιών.

 Θετικές συνέπειες από την εργασία της μητέρας:
·          Η μητέρα ενισχύει οικονομικά την οικογένεια, άνοδος του βιοτικού επιπέδου της οικογένειας- κάλυψη των υλικών αναγκών αλλά και δυνατότητα για επιπλέον δραστηριότητες , ταξίδια, αγορές , χόμπι λόγω της αυξημένης αγοραστικής δύναμης της οικογένειας.


·          Η μητέρα αισθάνεται δραστήρια και ισορροπημένη μέσα απ’ την εργασία της έτσι έχει περισσότερα ψυχικά αποθέματα και γυρίζει στο σπίτι πιο χαρούμενη.  Τα παιδιά βλέπουν μια δραστήρια και δυναμική μητέρα που τη θεωρούν πρότυπο.
Πηγή:
filologoupoli.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου