Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Υπερρεαλισμός ,θεωρία, φύλλο εργασίας.

Υπερρεαλισμός (εισαγωγή)


 Ο υπερρεαλισμός ή σουρρεαλισμός, από τις γαλλικές λέξεις sur (επάνω, επί) και réalisme (ρεαλισμός, πραγματικότητα) όπου στα ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί ως «πάνω ή πέρα από την πραγματικότητα», ήταν ένα κίνημα που αναπτύχθηκε κυρίως στο χώρο της λογοτεχνίας αλλά εξελίχθηκε σε ένα ευρύτερο καλλιτεχνικό και πολιτικό ρεύμα. Άνθισε κατά την περίοδο μεταξύ του πρώτου και δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Στη φύση του επαναστατικό κίνημα, ο υπερρεαλισμός επιδίωξε πολλές ριζοσπαστικές αλλαγές στο χώρο της τέχνης αλλά και της σκέψης γενικότερα, ασκώντας επίδραση σε μεταγενέστερες γενιές καλλιτεχνών.

Ο Υπερρεαλισμός: (ουσιαστικό, αρσενικό) Καθαρός ψυχικός αυτοματισμός, μέσω του οποίου μπορούμενα εκφράσουμε, προφορικά, γραπτά, ή και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, την πραγματική λειτουργία της σκέψης.Είναι αυτό που υπαγορεύει η σκέψη όταν απουσιάζει ο έλεγχος που ασκεί η λογική μακριά από κάθε αισθητική ή ηθική ανησυχία.

Χαρακτηριστικά του υπερρεαλισμού

κανένας περιορισμός στη φαντασία

κατάργηση της λογικής και της αληθοφάνειας

κυριαρχία της τύχης και του παράλογου

κυριαρχία των ονείρων

απόλυτη ελευθερία στο λεξιλόγιο, στη στιχουργία, στις εικόνες

απρόσμενοι συνδυασμοί λέξεων και εικόνων

χιούμορ

εναντίωση σε κάθε μορφή ηθικής ή κοινωνικής τάξης, επαναστατικότητα


1) Διάβασε κάποιες φράσεις υπερρεαλιστών . Επίλεξε μία και σχολίασέ τη.


«Το εξωπραγματικό είναι πάντα ωραίο, οτιδήποτε εξωπραγματικό είναι ωραίο,

ή μάλλον μόνο το εξωπραγματικό είναι ωραίο» (Πρώτο Σουρεαλιστικό Μανιφέστο, 1924)

«Η ζωή είναι ασυνάρτητη» (Νίκος Εγγονόπουλος)

«Πάρε τη λέξη μου. Δώσε μου το χέρι σου» (Ανδρέας Εμπειρίκος)

«Είμαστε όλοι στο έλεος του ονείρου και πρέπει να δεχόμαστε την εξουσία του ακόμη και στον ξύπνιο μας.» (Η Σουρεαλιστική Επανάσταση, τεύχος 1, Δεκέμβρης 1924)

2) Οι υπερρεαλιστές υποστήριζαν:

«Μονάχα το όνειρο αφήνει στον άνθρωπο όλα του τα δικαιώματα στην ελευθερία.» Η Σουρεαλιστική Επανάσταση, τεύχος 1, Δεκέμβρης 1924)

άρα:(η παραμόρφωση της πραγματικότητας και η απρόβλεπτη συνύπαρξη ετερόκλητων στοιχείων.) 

Τι είναι το όνειρο λοιπόν; Αφηγήσου ένα όνειρο που είδες.


3) Γράψε μια ερώτηση που να ξεκινάει με «Γιατί…;» και από κάτω την απάντησή σε αυτή την ερώτηση, ξεκινώντας με «Διότι...» Στη συνέχεια διάβασε την ερώτηση και κάποιος συμμαθητής σου την απάντηση . 

Τι παρατηρείς;


4) Στη μηχανή αναζήτησης εικόνων της google http://www.google.gr/imghp εντόπισε εικόνες υπερρεαλιστικών πινάκων και κολάζ . Διάλεξε μια εικόνα .

Φαντάσου την ιστορία που αφηγείται και γράψε ένα σύντομο κείμενο.   


5) Στο https://aromalefkadas.gr/%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%BF-%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%B9/

ή στο http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/6511 μπορείς να δεις κολάζ του Οδυσσέα Ελύτη. Μπορείς να επιλέξεις ένα και να μας το περιγράψεις;Βασισμένο στο : «Η ποίησις είναι ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου»: Μια παιγνιώδης γνωριμία με τον υπερρεαλισμό  του Ανδρέα Γαλανού.


2 σχόλια: