Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Νεοελληνική Γλώσσα Γ Γυμνασίου Ενότητα 1 Φύλλο εργασίας



Φύλλο Εργασίας Δομημένης Μορφής
στη Νεοελληνική Γλώσσα της Γ Γυμνασίου
Ενότητα 1η  : Η Ελλάδα στον κόσμο.



Θεωρία ενότητας:


 Α  Υπομνήσεις:   1)  Παρακολούθησε προσεκτικά το παρακάτω βίντεο. Ποιος νομίζεις πως είναι ο σκοπός του; Γιατί; Θα μπορούσες να φτιάξεις ένα διαφορετικό βίντεο; Τι εικόνες της χώρας μας θα χρησιμοποιούσες;



2) Η Ελλάδα με την τεράστια ιστορική της διαδρομή, που έβαλε τα θεμέλια της δημοκρατίας,  που επηρέασε την ευρωπαϊκή σκέψη παρουσιάζει πολλές και συχνά αντιφατικές όψεις .Βρες κάποιες από αυτές .Θα σε βοηθήσουν και οι παρακάτω εικόνες.










Β ΔΡΑΣΕΙΣ:

Η εικόνα της χώρας μας σε δύο ανθρώπους που δούλεψαν εδώ.

Τοντ Πιρς   ( σύμβουλο Δημοσίων Υποθέσεων της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα)
                   O Tοντ Πιρς ήρθε στην Ελλάδα το 1994, σ’ έναν από τους πρώτους σταθμούς της διπλωματικής του καριέρας. Σήμερα έχει επιστρέψει στην Ουάσιγκτον.    «Πριν έρθω και εγκατασταθώ στην Αθήνα είχα μία πολύ εξωραϊσμένη εικόνα της Ελλάδας με νωχελικά μονοπάτια που οδηγούσαν σε ωραίες παραλίες, πολύ πράσινο και υπέροχα ανακαινισμένα νεοκλασικά σπίτια. Η χώρα αποδείχθηκε τελικά πολύ ομορφότερη σε σχέση με τις αρχικές μου προσδοκίες και η Αθήνα πολύ πιο άσχημη. Οι Έλληνες έμοιαζαν να μην έχουν συνείδηση του τι έχουν στα χέρια τους, σαν να ήθελαν να καταστρέψουν τη χώρα τους πετώντας σκουπίδια στο δρόμο ή χτίζοντας αποκρουστικά σπίτια σχεδόν παντού. Ταυτόχρονα, συνάντησα πολλούς ιδιαίτερα ευγενικούς, έξυπνους και γενναιόδωρους ανθρώπους». Προσαρμόστηκε γρήγορα στον ελληνικό τρόπο ζωής και αυτό το κομμάτι του λείπει κάθε μέρα. Αντίθετα, δεν προσαρμόστηκε ποτέ στον τρόπο δουλειάς στην Ελλάδα. «Για να είμαι ειλικρινής, διαπίστωσα μία τεράστια έλλειψη επαγγελματισμού: στην ακαδημαϊκή ζωή, στη δημοσιογραφία, στα καταστήματα. Η ιατρική περίθαλψη ήταν εκπληκτική, αλλά μιλάμε για την εξαίρεση. Όταν μιλούσα με Έλληνες φίλους μου για τις εμπειρίες τους στον επαγγελματικό τομέα, έμενα με την εντύπωση ότι υπάρχει πολύς κόσμος που προσπαθεί να ξεφύγει χωρίς να πληρώνει όσα του αναλογούν ή χωρίς να τα πληρώνει επαρκώς. Eπίσης υπάρχει έλλειψη συνέπειας, πολλοί άνθρωποι σου υπόσχονται διάφορα και στο τέλος δεν κάνουν τίποτα». Θα ερχόταν να ζήσει μόνιμα αλλά μόνο ως συνταξιούχος, που ακόμα είναι μία πολύ μακρινή προοπτική. «Έως τότε θα την επισκέπτομαι όσο πιο συχνά μπορώ». Στην τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα βρήκε μία Αθήνα «πολύ πιο καθαρή, πιο εύκολη, πιο κοσμοπολίτικη».
 Εφημ. Καθημερινή (2008)

 Άρθρο του  Κάιλ Χάινς για την Ελλάδα μετά τις φωτιές του καλοκαιριού στο Μάτι (Ο Κάιλ Τέρελ Χάινς είναι επαγγελματίας Αμερικανός καλαθοσφαιριστής που αγωνίζεται στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας)
.             Σκέφτομαι ότι έζησα κι έπαιξα στην Ελλάδα μόνο για δύο χρόνια, αλλά αισθάνομαι μέσα μου ότι ήταν πολύ περισσότερο από αυτό. Αυτό που ξέρω για την Ελλάδα και τους Έλληνες είναι πόσο δυνατοί άνθρωποι είναι και πόσο ανθεκτικοί στις δυσκολίες. Το διαπίστωσα από πρώτο χέρι όταν έζησα εκεί, με τους Έλληνες διέρχονταν μίας τεράστιας οικονομικής κρίσης, που μέσα σε ένα βράδυ επηρέασε τις ζωές των ανθρώπων και των οικογενειών τους. Χιλιάδες έμειναν χωρίς δουλειά, χωρίς σπίτι, χωρίς χρήματα να καλύψουν έστω τις βασικές ανάγκες τους. Είδα τους ανθρώπους, ακόμα κι αυτούς που επηρεάστηκαν περισσότερο, να μένουν δυνατοί, να παλεύουν σκληρά για να συνεχίσουν να ζουν. Όλοι ενωμένοι! Ξέρω τι θα μου πείτε: Δεν είναι συγκρίσιμες οι δύο καταστάσεις. Δεν είναι το ίδιο να χάνει κανείς χρήματα με την απώλεια των ανθρώπινων ψυχών, αλλά η πάλη, το πνεύμα της αντοχής είναι το ίδιο.
     Αυτή είναι η Ελλάδα. Ένα μικρό κομμάτι γης στον πλανήτη, που έχει μάθει να επιβιώνει μέσα από τις πιο δύσκολες καταστάσεις, έχει μάθει να είναι ένας δυνατός λαός και να επιβιώνει παρά τις δυσκολίες. Αυτή τη στιγμή, οι Έλληνες, οι άνθρωποι που κατοικούν σε αυτή τη χώρα, παλεύουν σκληρά να κρατήσουν -ή ακόμα χειρότερα, να ξαναδημιουργήσουν- όλα αυτά που για εμάς, τους υπόλοιπους θεωρείται δεδομένα. Λένε ότι στις στιγμές της καταστροφής και της τραγωδίας, η ανθρώπινη φύση ενεργοποιείται και ενώνεται με στόχο την επιβίωση. Τα πιο όμορφα, τα πιο μεγαλειώδη χαρακτηριστικά του ανθρώπου έρχονται στο προσκήνιο.. Η Ελλάδα είναι κάτι περισσότερο από μία χώρα με όμορφα νησιά και ιστορικά τουριστικά αξιοθέατα. Είναι μία χώρα γεμάτη μαχητές και ανθρώπους με αδάμαστο κουράγιο. Το διαπίστωσα αυτό προσωπικά. Και ξέρω ότι η Ελλάδα και οι κάτοικοί της, για ακόμα μία φορά, θα συνέλθουν από την καταστροφή και θα επανέλθουν πιο δυνατοί από ποτέ.

3) Αφού διαβάσεις τα δύο κείμενα να γράψεις Σωστό- Λάθος στις παρακάτω ερωτήσεις κατανόησης:
·       Ο Τόντ Πίρς και ο Κάιλ Χάινς  επισκέφθηκαν την Ελλάδα για τον ίδιο λόγο.
·         Εκφράζουν την ίδια σχεδόν θετική άποψη για τη χώρα μας.
·         Και οι δύο  θα μπορούσαν να έρθουν να μείνουν στην Ελλάδα.
·         Ο μπασκετμπολίστας υποστηρίζει πως οι Έλληνες είναι δυνατός λαός.
·         Ο Αμερικανός διπλωμάτης υποστηρίζει πως στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη συνέπειας.
·         Ο μπασκετμπολίστας υποστηρίζει πως οι Έλληνες είναι έξυπνοι αλλά καταστρέφουν τη χώρα τους.

4    4 ).Ποια άποψη για την Ελλάδα και τους Έλληνες προβάλλει ο Τόντ Πίρς στο πρώτο κείμενο 
και με ποια επιχειρήματα την υποστηρίζει ; Συμφωνείτε μαζί του ή όχι ; Υποστηρίξτε τη δική σας άποψη .



5) Διάβασε το παρακάτω κείμενο:

Σε επίσημο δείπνο που δόθηκε στο δημαρχείο της Στοκχόλμης, μετά την τελετή απονομής του Νόμπελ, στις 10 Δεκεμβρίου του 1963, ο Γιώργος Σεφέρης εκφωνεί την παρακάτω ομιλία:

       «Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα, και το φως του ήλιου. Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια και το πράγμα που τη χαρακτηρίζει είναι ότι μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή. Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται. Δέχτηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται καθετί ζωντανό, αλλά δεν παρουσιάζει κανένα χάσμα. Άλλο χαρακτηριστικό αυτής της παράδοσης είναι η αγάπη της για την ανθρωπιά· κανόνας της είναι η δικαιοσύνη. Στην αρχαία τραγωδία, την οργανωμένη με τόση ακρίβεια, ο άνθρωπος που ξεπερνά το μέτρο πρέπει να τιμωρηθεί από τις Ερινύες. O ίδιος νόμος ισχύει και όταν ακόμη πρόκειται για φυσικά φαινόμενα: «Ήλιος ουχ υπερβήσεται μέτρα» λέει ο Ηράκλειτος· «ει δε μη, Ερινύες μιν Δίκης επίκουροι εξευρήσουσιν» (μτφρ. «δεν πρέπει ο Ήλιος να ξεπερνάει το μέτρο· διαφορετικά, οι ίδιες οι Ερινύες θα προσφερθούν ως βοηθοί της Δικαιοσύνης»).
            Συλλογίζομαι πως δεν αποκλείεται ολωσδιόλου να ωφεληθεί ένας σύγχρονος επιστήμων, αν στοχαστεί τούτο το απόφθεγμα του Ίωνα φιλοσόφου. Όσο για μένα συγκινούμαι παρατηρώντας πως η συνείδηση της δικαιοσύνης είχε τόσο πολύ διαποτίσει την ελληνική ψυχή, ώστε να γίνει κανόνας και του φυσικού κόσμου. Και ένας από τους διδασκάλους μου, των αρχών του περασμένου αιώνα, γράφει: «…θα χαθούμε, γιατί αδικήσαμε…». Αυτός ο άνθρωπος ήταν αγράμματος· είχε μάθει να γράφει στα τριάντα πέντε χρόνια της ηλικίας του.
     Σ’ αυτό τον κόσμο, που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει ν’ αναζητήσουμε τον άνθρωπο, όπου και να βρίσκεται.Όταν, στο δρόμο της Θήβας, ο Oιδίπους συνάντησε τη Σφίγγα κι αυτή του έθεσε το αίνιγμά της, η απόκρισή του ήταν: ο άνθρωπος. Τούτη η απλή λέξη χάλασε το τέρας. Έχουμε πολλά τέρατα να καταστρέψουμε. Ας συλλογιστούμε την απόκριση του Oιδίποδα»


6)    Μιλώντας στο παραπάνω κείμενο ο Σεφέρης για τη χώρα μας ποια χαρακτηριστικά της επισημαίνει;

7)   Πως κατά τη γνώμη σας θα μπορούσε να ωφεληθεί ένας σύγχρονος άνθρωπος από το απόφθεγμα του Ηράκλειτου « Ήλιος ουχ υπερβήσεται……εξευρήσουσιν»;

8 )  «  Συλλογίζομαι πως δεν αποκλείεται ολωσδιόλου ……..ώστε να γίνει κανόνας και του φυσικού κόσμου» :Να χωρίσεις τις προτάσεις (Κύριες- Δευτερεύουσες) και να βρεις τον τρόπο σύνδεσης τους.

9)  Στις παρακάτω περιόδους να αλλάξεις τον τρόπο σύνδεσης των προτάσεων:
 «Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια»
«Δέχτηκε τις αλλοιώσεις αλλά δεν παρουσιάζει κανένα χάσμα»


10)   Χρησιμοποιώντας ως θεματική πρόταση τη φράση του κειμένου: «Σ’ αυτό τον κόσμο, που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους.» να γράψεις μια παράγραφο 120-150 λέξεων

11)   Παραγωγή λόγου: Να  συντάξετε ένα κείμενο (με σκοπό διαφημιστικό) για να προβάλλετε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ελλάδας με σκοπό να προσελκύσετε το ενδιαφέρον πολιτών του εξωτερικού ,ώστε να την επισκεφθούν .Το  κείμενο θα δημοσιευθεί στην  ιστοσελίδα του σχολείου.
12)  Ποιες αντιφατικές όψεις της Ελλάδας προβάλλονται στο σκίτσο; Συμφωνείτε ή διαφωνείται με την άποψη αυτή;


13)   Τι βλέπετε στα παρακάτω σκίτσα; Σε ποιο πρόβλημα αναφέρονται; Ποιοι τρόποι χρησιμοποιούνται για να περάσουν το μήνυμα;





14)  Ποια εικόνα για την Ελλάδα δίνει ο Γιώργος Ανδρέου στους στίχους του;

Γιώργος Ανδρέου

Στίχοι: Γιώργος Ανδρέου
Μουσική: Γιώργος Ανδρέου
Πρώτη εκτέλεση: Ελένη Βιτάλη

Στους εθνικούς σου δρόμους λάστιχα σκασμένα και ζώα σκοτωμένα. Στου κράτους σου τους νόμους όνειρα κλεμμένα, χαρτιά σημαδεμένα. Πολίτες δίχως πόλη, οπλίτες δίχως βόλι, οι λίγοι ψυχωμένοι κι οι άλλοι ξοφλημένο.ι Πού 'ναι το φως σου το κρυμμένο, αυτό που χρόνια περιμένω; Εσύ που λες πως δεν πεθαίνεις μόνο για λίγο ξαποσταίνεις. Άντε, κουνήσου και νυχτώνει κι έχουμε μείνει πάλι μόνοι. Τα μαγικά σου βράδια σκουπίδια και ρημάδια, σκυλάδικα, σκοτάδια. Της ψήφου τα στραβάδια, του γήπεδου κοπάδια σου κλέβουνε τα χάδια. Αρχαία μεγαλεία, ερείπια, σχολεία, τα αγάλματα σωπαίνουν κι οι ποιητές πεθαίνουν.... Πού 'ναι το φως σου το κρυμμένο, αυτό που χρόνια περιμένω; Εσύ που λες πως δεν πεθαίνεις μόνο για λίγο ξαποσταίνεις. Άντε, κουνήσου και νυχτώνει κι έχουμε μείνει πάλι μόνοι.
Και μη μου πεις ξανά ποιος φταίει κι έχουμε μείνει τελευταίοι.

https://www.youtube.com/watch?v=rboshd_WT7A


3 σχόλια:

  1. Μαρία, μπράβο!!πολλά συγχαρητήρια για τη δουλειά σου.Εξαιρετική!!
    Θα ήθελα να σε ρωτήσω με ποιο εργαλείο έφτιαξες τις συνώνυμες λέξεις;; αν επιτρέπεται βέβαια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα!!! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια !!! Για τα συνώνυμα χρησιμοποίησα το
      https://learningapps.org/createApp.php. Μπορείς να κάνεις και σταυρόλεξα και άλλα....

      Διαγραφή