Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Νεοελληνική Γλώσσα Β Γυμνασίου Ενότητα 6 Φύλλο εργασίας


Φύλλο Εργασίας Δομημένης Μορφής
στη Νεοελληνική Γλώσσα της Β Γυμνασίου
Ενότητα 6η: Παρακολουθώ, ενημερώνομαι και ψυχαγωγούμαι
Α   Υπομνήσεις:  

1) Διάβασε για τις Αντωνυμίες στη Γραμματική  Σελ 66-73 ή στο σύνδεσμο:

2)   Λεξιλόγιο:    είδηση : λόγος που γνωστοποιεί πρόσφατο γεγονός ή συμβάν, που πληροφορεί, ανακοίνωση των πρόσφατων γεγονότων ή συμβάντων .
ενημέρωση : η ενέργεια ή το αποτέλεσμα του ενημερώνω. 1. πληροφόρηση, κατατοπισμός κάποιου για πρόσφατα συμβάντα ή γεγονότα, μεταβολές, εξελίξεις 2. η καταγραφή, καταχώριση των τελευταίων μέχρι στιγμής συμβάντων, μεταβολών κτλ. σε ειδικό βιβλίο ή κατάλογο.
ψυχαγωγία : η ψυχική και πνευματική ευχαρίστηση κάποιου μέσα από μια ενασχόληση, ένα έργο κτλ. που ικανοποιεί κάποιες ανώτερες πνευματικές και ψυχικές ανάγκες·


 3)   «Το γεγονός της εβδομάδας για τη χώρα μας»: Έχετε ενημερωθεί για  κάποιο σημαντικό γεγονός;  Από ποια πηγή θα αποκτήσατε πληροφορίες για  κάτι που σας ενδιαφέρει;(Εφημερίδα, τηλεόραση, διαδίκτυο  ..)




Β ΔΡΑΣΕΙΣ:

4)  Ο όρος Τέταρτη εξουσία αναφέρεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ). Αρχικά αναφερόταν στον Τύπο, καθώς ήταν το μόνο μέσο, αλλά στη συνέχεια με την ανάπτυξη και των υπολοίπων (π.χ. ραδιόφωνο, τηλεόραση, Internet), χαρακτηρίζει τα ΜΜΕ γενικότερα. Γιατί νομίζεις πως τα ΜΜΕ ονομάζονται τέταρτη εξουσία; Ποιες είναι οι άλλες τρεις;

                    
5)Διάβασε το παρακάτω κείμενο:

            Ζούμε σε μια εποχή εκπληκτική. Μέσα σε λίγα λεπτά πληροφορηθήκαμε ότι ένας πύραυλος χτύπησε την τάδε γειτονιά μιας χώρας, με λίγη τύχη θα μπορούσαμε να ζήσουμε το γεγονός σε απευθείας μετάδοση. Πληροφορούμαστε αυτοστιγμεί ότι ετοιμάζεται απόπειρα πραξικοπήματος στο Κογκό ή ότι κάποιος κυκλώνας θερίζει το Μπαγκλαντές. Η τεχνολογική έκρηξη ανέδειξε σε κύρια προτερήματα των ειδήσεων την ταχύτητα και αμεσότητα. Κερδίσαμε όμως κάτι από αυτό; Δυστυχώς ποτέ ως τώρα οι πολίτες δεν είχαν την εντύπωση ότι είναι τόσο άσχημα ενημερωμένοι, ποτέ δεν τους κατείχε παρόμοιο συναίσθημα αδυναμίας μπροστά στα προβλήματα του κόσμου που μας περιβάλλει.
          Το παράδοξο αυτό φαινόμενο συνδέεται με την επικράτηση της τηλεόρασης. Είναι αυτή πλέον «που υπαγορεύει τον κανόνα, που επιβάλλει την τάξη της και αναγκάζει τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης, και ιδιαίτερα τον Τύπο να την ακολουθούν». «Επιβάλλει την τάξη της» σημαίνει ότι δίνει προτεραιότητα στην εικόνα, στο θέαμα, στο συναίσθημα. Δεν αναλύει, δεν εξηγεί και δε διαφωτίζει τους θεατές, αλλά επιδιώκει να τους εντυπωσιάσει και να τους συγκινήσει.
            Το γεγονός αυτό δημιουργεί στα άτομα ένα μόνιμο συναίσθημα απώλειας της επαφής με την πραγματικότητα. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Κόλπο (του Ιράκ) η εικόνα του πολέμου που δέχονταν ο τηλεθεατής δεν είχε καμία σχέση με τον εφιάλτη που έζησαν οι πληθυσμοί που έπεσαν θύματα αυτής της σύγκρουσης. Ακόμη χειρότερα ο πόλεμος όπως προβλήθηκε στη μικρή οθόνη φαινόταν λιγότερο αιματηρός, λιγότερο βίαιος από πολλές τηλεοπτικές σειρές. Έτσι τελικά ζαρωμένοι στις πολυθρόνες τους οι πολίτες μετατρέπονται σε απλούς θεατές της ιστορίας.

                                          A. Gresh «Η εικόνα και το είδωλό της»
                                                               Le monde diplomatique

6)   α. Γιατί σύμφωνα με τον συγγραφέα ο πολίτης, παρά την εξέλιξη στη μετάδοση των

ειδήσεων, είναι περισσότερο άσχημα ενημερωμένος παρά ποτέ;
 β. Να δώσετε έναν τίτλο στο κείμενο.

7)    α. Με ποιόν τρόπο έχει αναπτυχθεί η 3η παράγραφος του κειμένου;
          .β. Να βρείτε τα δομικά στοιχεία της 3ης παραγράφου.
 γ. Να βρείτε με ποιες συνδετικές λέξεις και φράσεις επιτυγχάνεται η συνοχή της 3ης παραγράφου του κειμένου.

8) Προσπάθησε να βρεις τον τρόπο σύνδεσης των παραγράφων του κειμένου.

9) Να  κάνετε σύνταξη ( να βρείτε το Υποκείμενο και το Αντικείμενο –και τη μορφή τους )  των  παρακάτω ρημάτων του κειμένου:
Ανέδειξε,  κατείχε,  πληροφορηθήκαμε

10)  Στα παρακάτω ρήματα του κειμένου να βρείτε τη συζυγία ,  την τάξη ,τη χρονική βαθμίδα και το ποιόν ενέργειας .Στη συνέχεια να κάνεις χρονική αντικατάσταση.
Έπεσαν,  περιβάλλει.

11)  Το ίντερνετ είναι το πιο σύγχρονο μέσο ενημέρωσης, επικοινωνίας και ψυχαγωγίας. Ποια  πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα εντοπίζεις στις λειτουργίες του αυτές; Η απάντηση στο  ερώτημα αυτό θα περιληφθεί σε άρθρο που θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα του σχολείου.

 Γ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

12 )   Ως ρεπόρτερ της σχολικής εφημερίδας να γράψετε ένα ρεπορτάζ με τίτλο «Νέοι και τηλεόραση» επισημαίνοντας τις αρνητικές συνέπειες της τηλεόρασης στη ζωή των συνομηλίκων.

13)    Υποθέστε ότι συμμετέχετε σε «αγώνα λόγου» και ότι ο συνομιλητής σας υποστηρίζει την άποψη πως δεν υπάρχει τρόπος να αντισταθούμε στην κατευθυνόμενη πληροφόρηση. Με ποια επιχειρήματα θα τον αντιμετωπίζατε;

14)    Πόλεμος, θεατής  :  Βρείτε για καθεμιά από τις λέξεις αυτές πέντε λέξεις (απλές ή σύνθετες ) που να ανήκουν στην ίδια γλωσσική οικογένεια.

15)    Στο κείμενο που σας δίνεται να βρείτε από μία αντωνυμία για καθένα από τα εξής είδη: 
Αόριστες, Προσωπικές, Δεικτικές, Κτητικές

16) Συμμετέχετε σε μια συζήτηση στην οποία εσείς και οι συμμαθητές σας κατηγορείτε συνεχώς την ελληνική τηλεόραση για τα προγράμματά της. Αποφασίζετε να γράψετε ως συμβούλιο της τάξης μια επιστολή διαμαρτυρίας προς τους διευθυντές των σημαντικότερων τηλεοπτικών σταθμών.


2 σχόλια: