Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Νεοελληνική Γλώσσα Α Γυμνασίου Ενότητα 7, Φύλλο εργασίας


Νεοελληνική  Γλώσσα Α Γυμνασίου
Φύλλο εργασίας δομημένης μορφής
Ενότητα 7 : Ο κόσμος μέσα από την οθόνη-εικόνα

Υπομνήσεις:

  1   ) Οθόνη καλείται η συσκευή ή διάταξη συσκευών που επιτρέπει την προβολή εικόνων και πληροφοριών σε καθορισμένο χώρο στην επιφάνεια της. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι οθονών: αυτές που ανακλούν μια φωτεινή δέσμη όπως αυτή του κινηματογράφου ή ενός οικιακού συστήματος προβολής Home Theater και αυτές που εκπέμπουν φως χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρονική διάταξη και ειδικές επιστρώσεις στην επιφάνεια τους (τηλεοράσεις, οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων και κάθε είδους ηλεκτρονικών συσκευών).

2) Εικόνα είναι η αποτύπωση, η απομνημόνευση, της εμφάνισης ενός ή περισσότερων αντικειμένων ή προσώπων. Η αποτύπωση αυτή μπορεί να γίνεται σε μέσο όπως το χαρτί, στη μνήμη και την οθόνη ενός υπολογιστή ή μιας φωτογραφικής μηχανής, στο ανθρώπινο μυαλό κλπ. Η εικόνα περιέχει συνήθως πληροφορία δύο ή τριών διαστάσεων και η «κινούμενη» εικόνα (βίντεο) έχει την έννοια της απεικόνισης με σειρές εικόνων στον χρόνο του θέματος που αποτυπώνεται.Ως λέξη, η εικόνα χρησιμοποιείται επίσης για κάθε δύο διαστάσεων σχήμα, όπως ένα χάρτη, ένα διάγραμμα, ένα γράφημα πίτας, ή ένα ζωγραφικό έργο.

3)   Εκτός από την τηλεόραση  ποια άλλη οθόνη χρησιμοποιούμε στα σπίτι μας;

Β Δράσεις:

4) Διάβασε σ το παρακάτω κείμενο για   το εκπληκτικό project της Google που έχει σκοπό να ταξιδέψει όλους τους χρήστες του internet στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου.

Ταξιδέψτε στα μουσεία του κόσμου μέσα από την οθόνη του υπολογιστή σας!

           Το Google Art Project, είναι το αποτέλεσμα μίας μοναδικής συνεργασίας της Google με ορισμένα από τα πλέον φημισμένα μουσεία τέχνης του κόσμου με σκοπό να δώσει τη δυνατότητα στον κόσμο να ανακαλύψει και να δει περισσότερα από χίλια έργα τέχνης στο διαδίκτυο με εξαιρετική λεπτομέρεια.
              Tους τελευταίους μήνες, η Google εργάστηκε σε 17 μουσεία τέχνης και το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, το οποίο μπορεί να βρει κάποιος στην επίσημη ιστοσελίδα 
https://artsandculture.google.com/  και περιλαμβάνει τη συγκέντρωση ορισμένων από τις εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες διασήμων έργων τέχνης, καθώς και την αντιπαραβολή περισσότερων από χιλίων άλλων εικόνων σε ένα σημείο, είναι μαγευτικό. Επιπλέον, η εφαρμογή περιλαμβάνει τη δυνατότητα πανοραμικής περιήγησης σε συγκεκριμένες γκαλερί χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Street View εσωτερικού χώρου.
             Με αυτό το μοναδικό πρόγραμμα, ο καθένας, οπουδήποτε και αν βρίσκεται, θα έχει τη δυνατότητα να μάθει για την ιστορία αλλά και τους καλλιτέχνες οι οποίοι βρίσκονται πίσω από ένα τεράστιο αριθμό έργων τέχνης με το κλικ ενός ποντικιού. Κάθε ένα από τα μουσεία έχουν συνεργαστεί εκτενώς με την Google παρέχοντας εμπειρογνωμοσύνη και καθοδήγηση σε κάθε βήμα του έργου, από την επιλογή των συλλογών που θα παρουσιαστούν έως την παροχή συμβουλών για την καλύτερη γωνία λήψης των φωτογραφιών αλλά και το είδος της πληροφορίας που θα συνοδεύει το έργο τέχνης.
          Κάθε χρήστης μπορεί να εξερευνήσει τα μουσεία με την τεχνολογία Street View και να κινείται μέσα στην γκαλερί εικονικά επιλέγοντας έργα τέχνης που τον ενδιαφέρουν και κάνοντας κλικ για να ανακαλύψει περισσότερα ή απολαμβάνοντας τις εικόνες υψηλής ανάλυσης όταν αυτές είναι διαθέσιμες Το πλαίσιο πληροφοριών επιτρέπει στους ανθρώπους να διαβάζουν περισσότερα για ένα έργο τέχνης, να βρουν και άλλα έργα του ίδιου καλλιτέχνη αλλά και να δουν σχετικά video στο YouTube.Ένα ειδικά σχεδιασμένο όχημα του Street View τράβηξε φωτογραφίες 360 μοιρών του εσωτερικού επιλεγμένων γκαλερί, οι οποίες στη συνέχεια ενώθηκαν, επιτρέποντας την αρμονική περιήγηση σε περισσότερα από 385 δωμάτια μέσα στα μουσεία. Το εσωτερικό των γκαλερί μπορεί επίσης να εξερευνηθεί από το Street View in Google Maps.
              Χαρακτηριστικό ιδιαίτερα υψηλής ανάλυσης στα έργα τέχνης: κάθε ένα από τα 17 μουσεία, επέλεξαν από ένα έργο για να φωτογραφηθεί σε εξαιρετική λεπτομέρεια με τη χρήση τεχνολογίας φωτογραφίας super high resolution ή «gigapixel».Κάθε τέτοια εικόνα περιέχει περίπου 7 δισ. pixels, επιτρέποντας στον θεατή να μελετήσει τις λεπτομέρειες της πινελιάς αλλά και την πατίνα πέρα από τις δυνατότητες του γυμνού οφθαλμού. Λεπτομέρειες που είναι δύσκολο να δει κανείς όπως το μικροσκοπικό χαρτί με τους λατινικού στίχους στο έργο του Hans Holbein του Νεότερου The Merchant Georg Gisze.ή οι άνθρωποι πίσω από το δέντρο στο έργο του Ivanov The Apparition of Christ to the People.
              Επιπλέον, τα μουσεία παρείχαν φωτογραφίες για μία συλλογή η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 1.000 έργα τέχνης. Η ανάλυση αυτών των εικόνων, σε συνδυασμό με ένα ειδικά κατασκευασμένο zoom viewer, επιτρέπει στους λάτρεις των έργων τέχνης να ανακαλύψουν μικροσκοπικές πτυχές των έργων τις οποίες μπορεί να μην είχαν ποτέ δει από κοντά, όπως τους ανθρώπους στον ποταμό στο έργο του El Greco View of Toledo ή τις μεμονωμένες κουκίδες στο Grandcamp, Evening του Seurat.
            Με τη λειτουργία «Create your own collection» οι χρήστες μπορούν να σώσουν συγκεκριμένες οπτικές οποιουδήποτε από τα 1000 έργα τέχνης, να χτίσουν τη δική τους προσωπική συλλογή και να τη μοιραστούν με τους φίλους και την οικογένειά τους ενώ τέλος μπορούν να κάνουν σχόλια για κάθε πίνακα που τους κάνει εντύπωση. Σίγουρα πρόκειται για ένα ιδανικό εργαλείο για μαθητές ή ομάδες που δουλέψουν σε ομαδικές εργασίες ή συλλογές.
Εφημερίδα Newsit  : άρθρο

5)    Να εντοπίσεις αν οι παρακάτω προτάσεις είναι σωστές ή λάθος:
- οι χρήστες μπορούν να σώσουν συγκεκριμένες οπτικές οποιουδήποτε από τα 100 έργα τέχνης, να χτίσουν τη δική τους προσωπική συλλογή
-κάθε χρήστης μπορεί να κινείται μέσα στην γκαλερί εικονικά επιλέγοντας έργα τέχνης που τον ενδιαφέρουν και κάνοντας κλικ για να ανακαλύψει περισσότερα
-κάθε ένα από τα 17 μουσεία, επέλεξαν όλα τους τα έργα για να φωτογραφηθούν σε εξαιρετική λεπτομέρεια με τη χρήση τεχνολογίας φωτογραφίας super high resolution ή «gigapixel».

6) Ποια είναι σύμφωνα με το κείμενο τα οφέλη από την χρήση ενός τέτοιου εργαλείου;

7)   Να δημιουργήσεις ένα παράγωγο επίθετο από τις λέξεις του κειμένου:
Συλλογή,  χρήστες, εντύπωση,  ανάλυση,  συνδυασμός,  περιέχει,  να σώσουν

8)  Μπορείς να βρεις από ποιες λέξεις παράγονται τα επίθετα του κειμένου;

προσωπική,  ομαδικές
9) Να βρεις στην τελευταία παράγραφο τα οριστικά ή αόριστα άρθρα.

Γ Αξιολόγηση:

10)   Να επισκεφθείς το Μουσείο της Ακρόπολης:
                 Μπες στη σελίδα και κατέβα μέχρι να βρεις  το γνωστό πορτοκαλί ανθρωπάκι και η ένδειξη Explore. Πατώντας το κάποιος μεταφέρεται εντός του μουσείου και μπορεί να περπατήσει στους διαδρόμους του και να θαυμάσει τα εκθέματα. Κάτω αριστερά υπάρχει μια κάτοψη του ορόφου, για να ξέρει κανείς πού βρίσκεται, ενώ μπορεί να περνά κανονικά από πόρτες, να ανεβαίνει σκάλες κ.λπ.
Γράψε μια παράγραφο με κάποιο έκθεμα που σε εντυπωσίασε.

11) Παραγωγή λόγου:   Είσαι γονέας και προσπαθείς , χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα επιχειρήματα, να πείσεις το παιδί σου να μην  χρησιμοποιεί το διαδίκτυο μόνο για ηλεκτρονικά παιχνίδια. Γράψε το διάλογο μεταξύ σας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου