Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Ιστορία Α Γυμνασίου Αλέξανδρος. Η κατάκτηση της ανατολής


Αλέξανδρος. Η κατάκτηση της ανατολής



356 π.Χ. : Γεννιέται ο γιος του Φιλίππου και της Ολυμπιάδας, Αλέξανδρος.

ο Αλέξανδρος:
·         έχει δάσκαλο τον Αριστοτέλη και αποκτά παιδεία βαθύτατα ελληνική. Λατρεύει τα έπη του Ομήρου και διαβάζει Πίνδαρο, Ηρόδοτο και Θουκυδίδη.
·         Από παιδί έδειξε τις στρατιωτικές του ικανότητες (στα 16 του, ενώ ο Φίλιππος έλειπε, κατέστειλε μια εξέγερση, ενώ στα 18 του, το 338 π.Χ. ήταν αρχηγός του ιππικού στη μάχη της Χαιρώνειας).



Το 336 π.Χ.  Ο Αλέξανδρος, γίνεται βασιλιάς της Μακεδονίας μετά τη δολοφονία του πατέρα του. Είναι μόλις 20 χρονών. Όνειρό του είναι η πραγματοποίηση του σχεδίου του πατέρα του (συντριβή Περσών και διάδοση ελληνικού πολιτισμού σε όλο τον κόσμο). Αυτή την χρονιά βασιλιάς των Περσών γίνεται ο ικανότατος Δαρείος Γ’ ο Κοδομανός. Συγκαλεί και πάλι το συνέδριο της Κορίνθου, το οποίο του αναθέτει την αρχηγία της εκστρατείας στην Ασία, ονομάζοντάς τον : «στρατηγό αυτοκράτορα».

Η μεγάλη εκστρατεία (334 – 323 π.Χ.)
Δες τα βίντεο:





ξεκινά την άνοιξη την εκστρατεία με 30.000 πεζούς, 5.000 ιππείς και 160 πλοία

Οι κυριότερες μάχες ήταν οι ακόλουθες:

·         Στο Γρανικό ποταμό (334), όπου νικά και γίνεται κυρίαρχος της Μικράς Ασίας.
·         Στην πεδιάδα της Ισσού (333), όπου οι Έλληνες νικούν πάλι.
·         Στη συνέχεια εισβάλλει στην Αίγυπτο και ιδρύει την Αλεξάνδρεια. Η πόλη αυτή θα εξελιχθεί στο σπουδαιότερο οικονομικό και πολιτισμικό κέντρο της Μεσογείου.
·         Στα Γαυγάμηλα της Περσίας (331), όπου ο περσικός στρατός συντρίβεται. Μετά τη δολοφονία του Δαρείου ο Αλέξανδρος στέφεται ως νόμιμος βασιλιάς σε όλη την περσική αυτοκρατορία.

      Όνειρο του Αλέξανδρου είναι να φθάσει στο ανατολικότερο σύνορο της οικουμένης, που πίστευαν ότι βρίσκεται στην Ινδία. 
Τελευταία μάχη : στον Yδάσπη, παραπόταμο του Ινδού ποταμού, αντιμέτωπος με τον Ινδό βασιλιά Πώρο (326 π.Χ.), τον οποίο και νίκησε. Από τον Yδάσπη προχωρεί προς τον άλλο παραπόταμο του Ινδού, τον Ύφαση. Επιθυμεί να φτάσει ως τον ποταμό Γάγγη, όμως  ο στρατός του αντιδρά και τελικά επιστρέφουν στα Σούσα. (324 π. Χ).
Το 323 π. Χ. πεθαίνει και το πρόσωπό του μυθοποιείται.



1 σχόλιο: